صنایع خودروسازی در حال سقوط، هزاران کارگر در آستانه بیکاری
ساختار صنایع خودروسازی ایران بیمار است. این شرکتها سودی ندارند، در آنها سرمایهگذاری نمیشود و بدهی آنها سرسامآور است
ساختار صنایع خودروسازی ایران بیمار است. این شرکتها سودی ندارند، در آنها سرمایهگذاری نمیشود و بدهی آنها سرسامآور است. بزرگترین پیامد ورشکستگی این شرکتها بیکاری صدها هزار کارگر است که قراردادهای کاری یک ماهه و سه ماهه دارند. بحث بر سر خصوصیسازی شرکتهای خودروسازی یا دولتی کردن آنها همچنان مطرح است.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در گزارشی که دوشنبه ۹ دی درباره شرکتهای خودروسازی در ایران منتشر کرده، وضعیت این شرکتها را وخیم و در آستانه ورشکستگی عنوان کردهاست.
در این گزارش آمدهاست که صنعت خودروسازی ایران از جمله صنایع زیانده کشور است. کوه بدهی بر سر این شرکتها آوار شدهاست و چشماندازی مقابل خود نمیببنند. دولت در قبال این وضعیت سکوت کردهاست و وزیر صنعت، معدن و تجارت میگوید که برای سود ده کردن فعالیتهای این شرکتها باید آنها را به بخش خصوصی واگذار کرد.
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران در اینباره میگوید: «سال گذشته دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور هرکدام حدود ۷ تا ۸ هزار میلیارد تومان زیان داشتند و امسال هم حدود ۵ هزار میلیارد تومان زیان داشته اند».
رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران سهشنبه ۳ دی ماه جاری در مجلس شورا گفت: «سال گذشته دو خودروساز کشور حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان به قطعهسازان بدهکار بودند. حدود یک میلیون خودرو پیشفروش شده بود در شرایطی که ۲۴ هزار میلیارد تومان از مردم پول گرفته بودند اما این میزان در حساب نبود و تولید نیز تعطیل شده بود».
بزرگترین پیامد سقوط این شرکتها بیکاری صدها هزار کارگر است. در حال حاضر حدود ۹۰۰ هزار کارگر در خودروسازیها و صنایع وابسته به آنها، با قراردادهای کارِ یک ماهه و سه ماهه مشغول به کار هستند. از این تعداد تنها ۶۰۰ هزار نفر در قطعهسازیهای کوچک و بزرگ کشور کار میکنند و از آنجا که تولید قطعه بدون خودرو بیمعنی است، هر خودروسازی که تعطیل شود یا خط تولید خود را متوقف کند، افزون بر بیکار کردن صدها کارگر، چند کارخانه قطعهسازی را هم با خود به پایین میکشد و کارگران آنها را هم روانه خانه میکند.