اینفوگرافیک | بالن چینی در حریم هوایی آمریکا
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد به دلیل مشاهده یک بالن چینی در حریم هوایی آمریکا، سفرش به پکن را به تعویق انداخته تا تکلیف این اقدام چین مشخص شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در مورد این اتفاق عنوان کرده که این بالن غیرنظامی بوده و کاربرد آن، صرفا جهت تحقیق و مطالعات هواشناسی بوده که به صورت ناگزیر وارد حریم هوایی آمریکا شده است.
وی در ادامه تاکید کرد بادهای غرب به شرق دلیل انحراف این بالن از مسیر برنامهریزی شده بوده است.
با این حال برخی سیاستمداران و رسانههای آمریکا برخلاف سخنگوی وزارت امور خارجه چین معتقدند که این اتفاق به هیچ وجه سهوی نبوده است.
آمریکا میگوید این بالن که به اندازه سه اتوبوس است، در حال پرواز بر فراز شمال غربی ایالات متحده، از جمله ایالت مونتانا، که میزبان تاسیسات هستهای نظامی است، دیده شده است.
یک مقام ارشد دفاعی آمریکا گفت که واشنگتن «بسیار مطمئن است» که بالون تیزپرواز چینی برای جمعآوری اطلاعات بر فراز سایت های حساس پرواز میکند.
با وجود ادعای پکن مبنی بر غیرنظامی بودن این بالن، این حادثه باعث شده این نوع پرندهها بار دیگر مورد توجه قرار گیرند.
در عصری که ماهوارهها به اندازهای پیشرفته هستند که عکسهای کوچکتر از یک ماشین را میتوان با آنها مشاهده کرد، بالنهای جاسوسی چندان کاربردی به نظر نمیرسند، اما این طور نیست.
بالنهای جاسوسی ابزار مهمی برای نظارت هوایی در دوران جنگ سرد بودند و خیلی قبلتر، در طول جنگهای ناپلئون بیش از ۲۰۰ سال پیش، برای جمعآوری اطلاعات، البته در شکلهای ساده، استفاده میشدند.
بر اساس آنچه شبکه انگلیسی «اسکای نیوز» منتشر کرده است، کارشناسان امنیتی بر این باورند بالنهای جاسوسی تنها بخشی از «انقلاب» در توسعه و استفاده از وسایل نقلیه در ارتفاع بالا هستند.
بریتانیا در سال گذشته میلیونها دلار صرف برنامهای برای توسعه بالنهای جاسوسی کرده است.
بالن جاسوسی چیست؟
بالن جاسوسی پرندههای سبک وزنی هستند که با گاز هلیوم پر شدهاند و تجهیزات جاسوسی مانند دوربین دوربرد به آنها وصل میشود.
این بالنها میتوانند از زمین به هوا پرتاب شوند و در ارتفاع ۱۸ هزار متری، یعنی بالای مسیر تعیین شده برای هواپیماهای تجاری، و در منطقهای به نام «فضای نزدیک» پرواز کنند.
هنگام معلق شدن در هوا، این بالنها از ترکیبی از جریان هوا و حفرههای هوای فشرده استفاده میکنند که میتواند به عنوان نوعی فرمان عمل کند.
چرا در عصر ماهواره بالن اهمیت دارد؟
به گفته پروفسور مایکل کلارک، تحلیلگر امنیتی و دفاعی، بزرگترین مزیت بالنهای جاسوسی نسبت به ماهوارهها این است که میتوانند یک منطقه را برای مدت زمان طولانیتری مطالعه کنند.
وی افزود: این بالنها میتوانند برای مدت طولانی در یک منطقه باقی بمانند.
او ادامه داد: «به دلیل نحوه چرخش زمین، برای ردیابی یک نقطه خاص همیشه به ۳ تا ۵ ماهواره نیاز دارید.»
وی افزود: «این بالنها نسبتاً ارزان هستند و پرتاب آنها بسیار سادهتر از ماهوارهها است.»