ریاست COP28 و آژانس بینالمللی متعهد به دستیابی به یک انتقال عادلانه و منظم هستند
دکتر سلطان بن احمد الجابر، وزیر صنعت و فناوری پیشرفته و رئیس کنفرانس COP28، تأیید کرد که در راستای چشمانداز رهبری در امارات متحده عربی، ریاست COP28 مشتاق ایجاد مشارکتهای استراتژیک و افزایش همکاری با همه طرفها است.
این امر پس از پایان نشستهای گفتگوی سطح بالا توسط ریاست COP28 و آژانس بینالمللی انرژی صورت گرفت، جایی که او توضیح داد که این جلسات در دستیابی به اجماع پیرامون عناصر اساسی مورد نیاز در جهت دستیابی به یک انتقال منظم، مسئولانه، عادلانه و منطقی در بخش انرژی کمک کردند.
وی با اشاره به اینکه این فرآیند و پیچیدگیهای آن مستلزم توافق بر روی مؤلفههای اساسی لازم برای اجرای آن است و کار جمعی برای ارائه پاسخ مؤثر به نتایج جهانی که به بالاترین جاهطلبیها دست مییابد، ضروری است و از اقدامات ملموس پیشنهادی توسط رهبران جهان در طول جلسه اختتامیه، نیز استقبال کرد و خواستار ادامه کار با خوشبینی و ذهنی باز در سراسر رویدادهای COP28 شد.
بیش از ۴۰ نفر از سران کشورها، وزرا و رهبران تجاری از اروپا، آمریکا، آفریقا و آسیا در جلسه گفتگوی پایانی شرکت کردند و نتایج آن نشاندهنده یک دستاورد بزرگ برای رؤسای مشترک جلسات، دکتر سلطان الجابر و دکتر فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی بود.
جلسات گفتگو با اجماع روشن بر روی تعدادی از عناصر اساسی برای دستیابی به یک انتقال منظم، مسئولانه، عادلانه و منطقی در بخش انرژی، حفظ امکان دستیابی به هدف ۱.۵ درجه سانتیگراد و حمایت از صدور قطعنامه به پایان رسید، که بالاترین جاهطلبیها را در مورد نتیجه جهانی برای ارزیابی پیشرفت در اجرای اهداف توافقنامه پاریس در طول COP28 برآورده میکند.
بهبود بهرهوری انرژی
دکتر فاتح بیرول از همبستگی و حمایت شرکتکنندگان از پنج هدفی که آژانس بینالمللی انرژی خواستار توافق در COP28 است، که شامل افزایش سه برابری ظرفیت تولید منابع انرژی تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰، دو برابر شدن نرخ بهبود بهرهوری انرژی توسط کشورهای عضو در همین تاریخ، تعهد بخش نفت و گاز به هماهنگی استراتژیها و هدایت سبد سرمایهگذاریهای خود، به سمت حفظ امکان دستیابی به هدف ۱.۵ درجه سانتیگراد، تمرکز بر کاهش انتشار گاز متان تا ۷۵ درصد تا سال ۲۰۳۰، و فعالسازی مکانیسمهای تامین مالی انرژی پاک که در کشورهای در حال توسعه در مقیاس بزرگ، نشان دهنده نیاز جهان به تبدیل حمایت از اهداف به اقدامات ملموس است، تمجید کرد.
شرکتکنندگان حمایت خود را از «وعده جهانی برای انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی» صادر شده توسط ریاست COP28، که تاکنون از بیش از ۱۳۰ کشور حمایت شده است، تأیید کردند. در این جلسه بر سر لزوم اتخاذ تدابیر عاجل برای توقف تاسیس کارخانهها و نیروگاههای فعال با زغالسنگ که کاهش انتشار گازهای گلخانهای آنها دشوار است و تسریع در توقف فعالیت ایستگاههای فعلی به توافق رسیدند.
رهبران بر اهمیت نقش هر کشور و سازمان و اینکه کشورهای توسعهیافته باید از کشورهای در حال توسعه حمایت کنند، چه با تامین مالی و چه از طریق انتقال فناوری، و همچنین لزوم بهرهمندی کشورها از فرصت توسعه و تسریع برنامههای خود برای انتقال در بخش انرژی، تاکید کردند.
این جلسه همچنین بر ابتکاراتی مانند «مشارکتهای انتقال عادلانه انرژی» به عنوان مکانیزمی موثر برای حمایت از دستیابی به یک انتقال منظم، مسئولانه، عادلانه و منطقی در بخش انرژی تاکید کرد و از این تلاشها حمایت کرد.
گفتگوی نهایی که در اجلاس جهانی اقدام اقلیمی در حاشیه فعالیتهای COP28 در دبی برگزار شد، پس از یک سال تعامل انجام گرفت که در آن عناصر اصلی انتقال انرژی که شامل انرژیهای تجدیدپذیر، بهرهوری انرژی، تامین مالی و طرف عرضه و تقاضای نفت و گاز و کاهش انتشار گازهای گلخانهای مورد بحث قرار گرفت و سلسله گفتگوها با همکاری آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر و با حمایت دبیرخانه کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا انجام شد.
در این نشستها، رهبران و مسئولان حمایت خود را از دستیابی به اهداف مؤثر و ملموس، تسریع در گسترش تولید و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و بهبود بهرهوری انرژی ابراز کردند.