افسردگی، نتیجه رژیم غذایی غیراصولی
اغلب انسانها داشتن اندامی زیبا و متناسب را به چاقی ترجیح میدهند و برای رسیدن به این آرمان، عموما از رژیمهای غذایی استفاده میکنند، اما برخی از اینکه رژیم غذایی ناسالم علاوه بر آسیبهای جسمی به افسردگی و آسیب روحی نیز منجر میشود بی اطلاع هستند.
یک رژیم غذایی سالم، علاوه بر تضمین سلامت جسم برای فرد، تأمین سلامت روان او را نیز در پی دارد. نقش تغذیه در سلامت روان به قدری مهم و کلیدی است که یک رشته پزشکی به نام «روانپزشکی تغذیه» نیز در این راستا وجود دارد.
دانشمندان علم تغذیه در تحقیقات متعدد پی بردند که بین غذای مصرفی و خطر ابتلا به افسردگی، ارتباط زیادی وجود دارد. نتایج تحقیقات این دانشمندان به صورت نسبی اثبات میکند که مصرف زیاد میوه، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، روغن زیتون، لبنیات کمچرب و آنتیاکسیدانها در قالب یک رژیم غذایی سالم از خطر ابتلا به افسردگی جلوگیری خواهد کرد و در مقابل، مصرف غذاهای حیوانی، گوشت قرمز و یا گوشتهای فرآوری شده، غلات تصفیه شده، شیرینیجات، محصولات لبنی پرچرب و مصرف کم میوهها و سبزیجات به مرور زمان منجر به افسردگی در فرد خواهد شد.
بیماریهای عصبی و روانی نظیر افسردگی، عموما برای شخص مبتلا، با التهاب همراه است که مشکلات زندگی، عدم تحرک بدنی و استعمال سیگار از جمله عوامل استرسزایی هستند ک در این التهاب تاثرگذارند.
متخصصان علم تغذیه معتقدند رژیمهای غذایی سالم که شامل پلیفنولهایی مانند کاکائو و کورکومین هستند اثرات ضد التهابی داشته و در جلوگیری از ابتلا به افسردگی مؤثر خواهند بود.
رژیم غذایی، مسئول تأثیرات مختلف روانی و اجتماعی از جمله چاقی عصبی و افسردگی است. اظهارنظرهای منفی در رابطه با سلامت روان یا اضافهوزن میتواند سطح کورتیزول را بالا ببرد. این شرایط همچنین باعث کاهش عزت نفس، تشدید علائم افسردگی و تشویق به عادات غذایی ناسالم میشود. این چرخه منفینگری، تشخیص عامل محرک را سخت میکند.
تحقیقات نشان داده که رژیمهای غذایی مطابق با استانداردهای غربی، احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد، چرا که اغلب از چربیهای اشباعشده، چربیهای ترانس و کربوهیدراتهای تصفیهشده تشکیل شدهاند که التهاب را تشدید میکنند.
رژیمهای پرچرب و پرکالری و همچنین مصرف زیاد نمک، تقویت علائم اضطراب، زوال حافظه، تولید بیشتر رادیکالهای آزاد و تاثیر منفی روی سلامت روان را در پی خواهند داشت.
میوهها، غلات و سبزیجات از آیتمهای اصلی یک رژیم غذایی مناسب برای کنترل افسردگی هستند.
متخصصان علم تغذیه توصیه میکنند مصرف قند مصنوعی، چربیهای حیوانی و گوشتهای فرآوریشده (مانند سوسیس و کالباس) را به حداقل برسانید.