عوارض رژیم غذایی پرطرفداری که از آن بیخبرید
رژیم پرطرفدار کتوژنیک یا کتو که با مصرف کم کربوهیدرات و استفاده زیاد از چربیها همراه است، اگرچه در کاهش سریع وزن مؤثر است اما عوارض جبرانناپذیری را برای فرد به همراه خواهد داشت.
رژیم کتوژنیک که به کتو نیز معروف است از جمله رژیمهای پرطرفدار جهان است که در کاهش سریع وزن بسیار کارساز است.
اما این رژیم برای همه افراد خصوصا کسانی که مشکل کلیوی و کبدی دارند، مناسب نیست.
این رژیم با حذف کربوهیدرات یا مصرف حدود ۵۰ گرم در روز از آن و استفاده از چربی زیاد به جای قند برای تامین انرژی بدن، در کاهش وزن مؤثر است، اما عوارضی مانند اسهال، کمبود مواد معدنی یا کاهش عملکرد فیزیکی بدن نیز در این رژیم وجود دارد و انجام نادرست یا طولانیمدت این رژیم میتواند خطر ایجاد سنگ کلیه یا کمبود مواد مغذی را افزایش دهد.
کمآبی بدن که با علائم تغییر رنگ ادرار (تیرگی و زردی)، سرگیجه، خشکی دهان، افزایش تشنگی، خستگی و مشکلات گوارشی همراه است، از جمله عوارضیست که این رژیم با خود به ارمغان میآورد. این عارضه زمانی رخ میدهد که بدن انسان بیشتر از مقدار آب دریافتی، دفع کند.
مشکلات گوارشی در بدن که با علائم یبوست، اسهال، تهوع یا استفراغ خود را نشان میدهد، دیگر عارضه منفی این رژیم برای بدن است.
همچنین تمرکز بر غذاهای حیوانی و غذاهای پرچرب در این رژیم باعث بالا رفتن احتمال ایجاد مشکل کلیوی و سنگ کلیه در بدن میشود.
کاهش عملکرد فیزیکی در بدن از دیگر مسائلی است که رژیم کتو مسبب آن است. بطوریکه در یک آزمایش محققان ثابت کردند شخصی که ۴ روز رژیم کتو را داشته در دویدن سریع و دوچرخهسواری عملکرد ضعیفتری نسبت به شخصی که رژیم پرکربوهیدرات را انتخاب کرده داشته است.
آنفلوآنزای کتو با علائم یبوست، سرگیجه، ضعف، خستگی، سردرد، بیخوابی، حالت تهوع یا استفراغ دیگر عارضه منفی رژیم کتو است که با مصرف بیشتر آب و الکترولیت قابل حل است.
حذف برخی میوهها و سبزیجات در رژیم کتوژنیک به دلیل داشتن کربوهیدرات، باعث کمبود کلسیم، فیبر، آهن، منیزیم، پتاسیم، فولات، تیامین و همچنین ویتامینهای A، B6، B12، C، E و K میشود که این اتفاق برای عملکرد بدن، رشد استخوانی و حتی سلامت لثهها مضر است.
همچنین به دلیل دشوار بودن رعایت رژیم کتوژنیک افرادی که از این رژیم پیروی میکنند احتمال دارد به عادات غذایی پیش از رژیم در دوران استراحت بازگردند که این مسئله موجب بازگشت وزنی که کم کردهاند خواهد شد و در نتیجه دوران پس از این رژیم با افسردگی همراه خواهد بود.
به توصیه پزشکان متخصص، افرادی که با اختلال در خوردن، اختلالات متابولیسم چربی (به عنوان مثال: اختلال در ذخیره سازی چربی)، بیماریهای صفرایی، نارسایی کبد یا سایر بیماریهای کبدی، پانکراتیت، مشکلات تیروئید (مانند: کمکاری تیروئید) مواجه هستند و یا مبتلا یا مشکوک به دیابت هستند و انسولین یا داروهای کاهش قند مصرف میکنند، قبل از شروع این رژیم با پزشک مشورت کنند، چراکه این رژیم قطعا به سلامت آنها لطمه خواهد زد.