اگر دایناسورها منقرض نمیشدند شاید امروز شراب وجود نداشت!
پژوهشگران در مطالعهای جدید که در مجله Nature Plants منتشر شده، ارتباط شگفتانگیزی بین انقراض دایناسورها و گسترش انگور در سراسر جهان کشف کردهاند.
این یافتهها نشان میدهد که چگونه یک رویداد فاجعهبار میتواند مسیر تکامل حیات را به شکلی غیرمنتظره تغییر دهد.
محققان ۹ گونه جدید از فسیلهای انگور را در کلمبیا، پرو و پاناما شناسایی کردهاند که قدمتی بین ۶۰ تا ۱۹ میلیون سال دارند. یکی از این فسیلها که در رشته کوههای آند کلمبیا یافت شده، قدیمیترین نمونه شناختهشده از گیاهان خانواده انگور در نیمکره غربی زمین است.
فابیانی هررا، سرپرست این مطالعه، میگوید: این کشف مهم نشان میدهد که پس از انقراض دایناسورها بوده که انگور واقعاً شروع به گسترش در سراسر جهان کرده است.
محققان معتقدند که ناپدید شدن ناگهانی دایناسورها، که حدود ۶۶ میلیون سال پیش رخ داد، تأثیر عمیقی بر اکوسیستمهای جهانی گذاشت.
مونیکا کاروالیو، از همکاران این پژوهش، توضیح میدهد: حیوانات بزرگ مانند دایناسورها اکوسیستمهای اطراف خود را تغییر میدهند. احتمالاً آنها درختان را میانداختند و جنگلها را نسبت به امروز بازتر و کمدرختتر نگه میداشتند.
پس از انقراض دایناسورها، برخی از جنگلهای گرمسیری، از جمله در آمریکای جنوبی، شروع به متراکمتر شدن کردند. این تغییر در محیط زیست، فرصتی ایدهآل برای گسترش گیاهان خانواده انگور فراهم کرد.
هررا میافزاید: مطالعه فسیلها نشان میدهد که گیاهان تاکمانند در همین زمان شروع به رشد و گسترش بیشتر کردهاند.
علاوه بر این، دوره پس از انقراض دستهجمعی با افزایش تنوع در میان پرندگان و پستانداران همراه بود. این تنوع جدید احتمالاً به نفع گیاهان انگور تمام شد، زیرا این حیوانات میتوانستند به پراکندگی دانههای آنها کمک کنند.
این مطالعه نه تنها درک ما را از تاریخ تکاملی انگور ارتقا میدهد، بلکه نشان میدهد چگونه رویدادهای بزرگ زمینشناسی میتوانند مسیر تکامل حیات را به طرق غیرمنتظرهای شکل دهند. در این مورد خاص، انقراض دایناسورها فرصتی را برای گیاهان انگور ایجاد کرد تا شکوفا شوند و به بخش مهمی از تنوع زیستی سیاره ما تبدیل شوند.
شاید اگر دایناسورها منقرض نمیشدند امروز انگوری وجود نداشت که بتوان با آن شراب تهیه کرد.