انقلاب در درمان دیابت: قطره زیرزبانی جایگزین تزریق انسولین میشود؟
محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا (UBC) کانادا با ابداع یک قطره خوراکی به جای آمپول انسولین، امید تازهای برای میلیونها بیمار دیابتی در سراسر جهان ایجاد کردهاند.
این نوآوری که شرح آن در مجله معتبر "Controlled Release" منتشر شده، میتواند جایگزینی کمدرد و بیدردسر برای تزریقهای روزانه دردناک باشد.
دکتر جیامین وو، یکی از محققان این پروژه، میگوید: چالش اصلی در تولید انسولین خوراکی، شکنندگی مولکول انسولین است. معده آن را تخریب میکند و اگر از این مرحله عبور کند، کبد ساختارش را تغییر میدهد. ما این مشکل را با تجویز زیرزبانی حل کردیم.
زیر زبان مملو از مویرگ است. داروها از این طریق سریع جذب خون میشوند. اما انسولین مولکولی بزرگ است و به راحتی از غشای سلولی عبور نمیکند. نوآوری این تیم، استفاده از یک 'پپتید نافذ به سلول' یا CPP است که از محصولات جانبی ماهی ساخته شده.
این CPP، مانند راهنمایی عمل میکند که انسولین را از موانع غشای سلولی عبور میدهد. آزمایشها روی موشها نشان داد که با این روش، انسولین به اندازه تزریق زیرپوستی در کنترل قند خون موثر است.
محققان UBC در حال حاضر برای تسریع روند تجاریسازی این فناوری، با شرکتهای دارویی همکاری میکنند. اگرچه هنوز آزمایشهای بالینی انسانی باید انجام شود، اما این پیشرفت نوید بخش آیندهای روشنتر برای میلیونها بیمار دیابتی در ایران و جهان است.
دکتر وو در پایان تأکید میکند: ما به دنبال جایگزینی برای تزریق انسولین نیستیم، بلکه میخواهیم گزینهای راحتتر و انسانیتر ارائه کنیم. هدف ما بهبود کیفیت زندگی است، نه فقط کنترل بیماری.