کشف یک سیاهچاله عظیم در نزدیکی زمین
دانشمندان با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل موفق به رصد نزدیکترین سیاهچاله عظیم به زمین شدهاند.
این سیاهچاله که Gaia-BH۱ نام گرفته، در فاصله تنها ۱۵۶۰ سال نوری از زمین قرار دارد و میتواند به عنوان حلقه مفقوده در درک ارتباط بین سیاهچالههای با جرم ستارهای و ابرسیاهچالهها عمل کند.
این جرم آسمانی عظیم که جرمی معادل ۸۲۰۰ برابر خورشید دارد، در خوشه ستارهای Omega Centauri واقع شده است. این خوشه که شامل حدود ۱۰ میلیون ستاره است، در فاصله ۱۸ هزار سال نوری از زمین قرار دارد.
نکته جالب توجه درباره Gaia-BH۱ این است که به نظر میرسد رشد آن متوقف شده است. این یافته از نظریهای حمایت میکند که میگوید Omega Centauri در واقع بقایای یک کهکشان باستانی است که توسط کهکشان راه شیری بلعیده شده است.
دکتر سارا جانسون، ستارهشناس ارشد این پروژه، میگوید: "این کشف میتواند درک ما را از چگونگی شکلگیری و تکامل سیاهچالهها متحول کند. Gaia-BH۱ در واقع پلی بین سیاهچالههای کوچکتر با جرم ستارهای و ابرسیاهچالههای غولپیکر است."
اگر Omega Centauri توسط کهکشان راه شیری بلعیده نشده بود، احتمالاً Gaia-BH۱ به رشد خود ادامه میداد و ممکن بود به اندازه ابرسیاهچاله مرکز کهکشان راه شیری برسد که جرمی معادل ۴.۳ میلیون برابر خورشید دارد.
این کشف همچنین سؤالات جدیدی را درباره تاریخچه کهکشان ما و تعاملات آن با کهکشانهای کوچکتر مطرح میکند. دانشمندان امیدوارند با مطالعه بیشتر Gaia-BH۱ و محیط اطراف آن، بتوانند اطلاعات ارزشمندی درباره تکامل کهکشانها و سیاهچالهها به دست آورند.
این کشف مهم در مجله "Nature Astronomy" منتشر شده و توجه جامعه علمی را به خود جلب کرده است.