چرت بزنیم یا نزنیم؟! این مطالعه پاسخ میدهد
مطالعات اخیر نشان میدهد که کمخوابی در طول هفته و چرت زدن در صبحها تأثیر قابل توجهی بر سلامت قلبی و خواب دارد.
دانشمندان دانشگاه پزشکی نانجینگ در چین با بررسی شرایط سه هزار و ۴۰۰ نفر به این نتیجه رسیدند که افرادی که در طول هفته دچار کمخوابی شدهاند و در پایان هفته توانستهاند به صورت جبرانی بیشتری بخوابند، احتمال ابتلا به آنها حمله قلبی یا سکته مغزی ۶۳ درصد کاهش مییابد.
این مطالعه نشان میدهد که خواب جبرانی آخر هفته با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی ارتباط مستقیمی دارد، بهویژه در افرادی که در طول هفته کمخوابی دارند.
دههها پژوهش نشان داده بود که چرت زدن میتواند اثرات منفی داشته باشد، چه روی خواب و چه روی توانایی مغز برای بیدار شدن، و پزشکان به جای آن خواب عمیق بیوقفه را توصیه میکنند.
مطالعه جدیدی که در نشریه پژوهش خواب منتشر شده است، تأثیر چرت زدن بر خواب، خوابآلودگی، خلقوخو و تواناییهای شناختی مغز مورد ارزیابی قرار گرفته است.
پژوهشگران دریافتند افرادی که چرت میزنند، در قیاس با کسانی که اصلا چرت نمیزنند، به صورت میانگین نسبتا کمتر میخوابند و صبحها خوابآلودهترند.
آنها همچنین کشف کردند که چرت زدن، روی ترشح کورتیزول، هورمون استرس، خلقوخو یا کیفیت خواب در طول شب، هیچ تاثیر منفی ندارد.
بنابراین، برای حفظ سلامت قلبی و خواب مناسب، رعایت موارد زیر توصیه میشود:
۱. رعایت الگوی خواب منظم: سعی کنید همیشه در ساعتهای مشخصی بخوابید و بیدار شوید تا به روال خواب مناسبی دست پیدا کنید.
۲. ایجاد محیط خواب مناسب: اطمینان حاصل کنید که اتاق خواب شما تاریک، خنک و آرام است. استفاده از پردههای مخصوص برای مسدود کردن نور خارجی و استفاده از مکانیسمهای صوتی مثل صدای طبیعت یا موسیقی آرام میتواند کمک کننده باشد.
۳. مدیریت استرس: تمرینهای تنفسی، مدیتیشن، یوگا و فعالیتهای آرامشبخش دیگر، به شما کمک میکنند استرس را کاهش داده و بهتر بخوابید.
۴. فراهم کردن شرایط مناسب برای خواب در طول هفته: تلاش کنید در طول هفته به صورت منظم و کافی بخوابید تا نیاز خواب خود را برآورده کنید. این میتواند باعث کاهش نیاز به چرت زدن در صبحهای آخر هفته شود.