وخیمتر شدن تاثیرات تغییرات اقلیمی؛ ژوئیه امسال داغترین ماه تاریخ است
گرمای هوا، به علت انباشت گازهای گلخانهای در جو زمین، به شدت افزایش یافته است.
افزایش بیسابقه دمای هوا، یکی از مشکلات اصلی موجود در جهان است که در دهههای اخیر به شدت تشدید شده است.
در ماه ژوئیه امسال، امواج گرمایی در سراسر جهان پیامدهای فاجعهباری را به دنبال داشته است. براساس گزارشات، این امواج گرما به مناطق گستردهای از جهان، از جمله اتحادیه اروپا، ایالات متحده، و چین، آسیب رسانده است. گرمای شدید همچنین باعث آتشسوزیهای گسترده در منطقه مدیترانه شده است.
دمای هوا در بخشهای مرکزی و غربی آمریکا در ژوئیه به بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد رسیده و امواج گرما در این مناطق به شدت احساس شد. به طور مشابه، در شمال غربی چین، دمای هوا به بالاترین مقدار ممکن، ۵۲ درجه سانتیگراد، رسید که رکورد گرمای در این کشور را شکست.
بیانیه مشترکی از سازمان جهانی هواشناسی و مرکز پژوهشهای اقلیمی اتحادیه اروپا (کوپرنیک) منتشر شده که میگوید در ماه ژوئیه امسال شدت گرما به احتمال فراوان رکوردهای قبلی را خواهد شکست.
در حالی که دبیرکل سازمان ملل نیز با استناد به این یافتههای علمی در یک نشست خبری در شهر نیویورک اعلام کرد که ژوئیه امسال گرمترین ماه ثبت شده خواهد بود.
مرکز پژوهشهای اقلیمی دانشگاه لایپزیک در آلمان نیز اعلام کرد که ژوئیه امسال رکوردهای قبلی گرما را خواهد شکست و دمای متوسط در ماه ژوئیه امسال تقریبا ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از دوران ماقبل صنعتی خواهد بود.
به طور کلی، کارشناسان بیان میکنند که گرمای شدید ممکن است به طور مستقیم تلفات کمی در بر داشته باشد، اما پدیدههای جوی که تحت تاثیر این عدم تعادل در اقلیم جهان روی میدهند مرگبار و ویرانگر هستند.
همچنین، افزایش دمای آب اقیانوسها و دریاها نیز باعث نگرانی در مورد از بین رفتن زیست بومهای مرجانی در حاشیه سواحل جهان شده است.
فروپاشی جریانهای اقیانوسی
دانشمندان در حوزه علمی و محیط زیست، به یک تهدید جدی برای سامانه اقیانوسی جهانی اشاره کردهاند.
آنها معتقدند که در صورت ادامه گرمایش زمین و آلودگیهای زیست محیطی، سامانه جریان گردشی وارونه نصفالنهاری اطلسAMOC ممکن است در دهههای آینده فروپاشی کند.
این رویداد نهتنها برای آبوهوای جهانی خطرناک است، بلکه تاثیرات مخربی بر تمام ساکنان زمین خواهد داشت.
تحقیقات جدیدی که در نشریه معتبر «نیچر» منتشر شده، نشان میدهد که AMOC ممکن است در نیمه دوم قرن جاری یا حتی در سال ۲۰۲۵ فروپاشی کند.
البته زمان دقیق وقوع این حادثه هنوز مشخص نیست و تحقیقات بیشتری برای بررسی این جریانها نیاز است. با این حال، دانشمندان بر این باورند که فروپاشی AMOC زودتر از آنچه پیشتر تصور شده بود، رخ میدهد.
AMOC یک سامانه پیچیده از جریانهای اقیانوسی است که بهعنوان یک تسمه نقاله عظیم عمل میکند. این سامانه آب گرم را از مناطق استوایی به سمت اقیانوس اطلس شمالی جابجا میکند و باعث تنظیم الگوهای آبوهوایی میشود.
فروپاشی آن میتواند منجر به افزایش سطح آب دریاها و پدید آمدن زمستانهای سختتر شود. علاوه بر این، بادهای موسمی در مناطق استوایی تحت تاثیر قرار میگیرند و این تغییرات میتواند تاثیرات بسیاری روی محیط زیست و اقتصاد جهانی داشته باشد.
دانشمندان سالهاست که درباره تاثیرات بحران آبوهوایی و بیثباتی AMOC هشدار میدهند. این سامانه بسیار حساس است و تغییرات دما و شوری آب میتواند منجر به تخریب آن شود.
گرم شدن اقیانوسها باعث آب شدن یخهای قطبی میشود و باعث کاهش چگالی آب میشود. در نتیجه، حرکت تسمه نقاله عظیم متوقف میشود.
این پدیده در گذشته رخ داده و نوسانهای دمایی شدیدی در اروپا را به دنبال داشته است. به عنوان مثال، در دهه ۱۹۷۰، AMOC به شدت کاهش یافت و باعث ایجاد زمستانی سخت در اروپا شد. در مقابل، در دهه ۱۹۹۰، AMOC به سرعت افزایش یافت، که به وجود آمدن طوفانهای شدید در آمریکای شمالی و افزایش دما در اروپا منجر شد.
برای جلوگیری از فروپاشی AMOC و حفظ سامانه جریان گردشی اقیانوسی، اقداماتی برای کاهش گرمایش زمین و کاهش آلودگیهای زیست محیطی لازم است.
این اقدامات میتواند شامل کاهش گازهای گلخانهای، افزایش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، افزایش کارایی انرژی، کاهش تخریب جنگلها و حفظ ساحلها باشد. علاوه بر این، برنامههایی برای مدیریت منابع آب و حفظ بیوتاپهای دریایی نیز میتواند به کاهش تاثیرات بحران آبوهوایی و جلوگیری از فروپاشی AMOC کمک کند.
تغییرات اقلیمی یک «تهدید وجودی» است
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در رونمایی از اقدامات دولتی برای بهبود ایمنی کارگران فضای باز و بهبود بودجه پیشبینی آبوهوایی، تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین را به عنوان یک تهدید وجودی برای جامعه و جهان خواند.
وی تأکید کرد که هیچ کس نمیتواند نادیده گرفت که تغییرات اقلیمی تأثیرات جدی بر زندگی انسانها و محیط زیست دارد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در اظهاراتی اخیر با اشاره به ثبت گرمترین ماه ژوئیه امسال، بیان کرد که عواقب این گرما بسیار وخیم هستند. وی به وقوع سیلهای ناشی از بارانهای موسمی، فرار خانوادهها از آتشسوزیهای خشمگین، و تحمل کارگران در گرمای سوزان اشاره کرد.
گوترش گفت که تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین برای کل سیاره یک فاجعه است، و انسانها بدون شک مقصر آن هستند. وی به شدت نگران وضعیت فعلی جهان بوده و تأکید کرده است که عصر جوشش جهانی فرا رسیده است. وی همچنین اظهار داشت که هنوز هم میتوان از بدترین تغییرات آب و هوایی جلوگیری کرد، اما برای این کار نیاز به تلاش همه کشورها و توقف گسترش استفاده از سوختهای فسیلی است.
او بر این نکته هم تأکید کرد که کشورهای توسعه یافته باید نقشه راه روشنی برای دو برابر شدن منابع مالی سازگاری ارائه دهند و سال ۲۰۲۵ باید به عنوان اولین گام در جهت اختصاص حداقل نیمی از کل بودجه آب و هوا به سازگاری باشد. همچنین، همه افراد روی زمین باید تا سال ۲۰۲۷ تحت پوشش یک سیستم هشدار اولیه قرار گیرند.
دبیرکل سازمان ملل خواستار تعهد همه کشورها برای حمایت از آب و هوا و تکمیل کامل صندوق آب و هوای سبز شد و از بانکهای توسعه چندجانبه خواست که وجوه خود را برای کمک به کشورهای در حال توسعه و افزایش اختصاص منابلی به سازگاری اقلیمی، اختصاص دهند. وی همچنین از شرکتها و مردم عادی نیز خواست که نقش خود را در تلاش برای محافظت از محیط زیست و سازگاری با تغییرات اقلیمی ایفا کنند و در کاهش انتشار گازهای گلخانهای و مصرف انرژی پاک و تجدیدپذیر، مشارکت کنند.