کدام کشورها سهمشان در مبارزه با تغییرات اقلیمی را نپرداختهاند؟
با افزایش بیسابقه دمای جهان، گفتوگو میان شرکتکنندگان کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل (کاپ ۲۸) در خصوص سهم کشورها از تامین مالی مقابله با تغییرات اقلیمی اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
این بودجه از سوی اقتصادهای بزرگ برای کمک به فقیرترین کشورها به منظور سازگاری با پدیده تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین پرداخت میشود.
با این حال کشورهایی هستند که تاکنون مبالغی را که متعهد به پرداختش شده بودند نپرداختهاند.
برخی از آنها میگویند بیش از «سهم منصفانه» خود پرداخت کردهاند، در حالی که سایر کشورها میگویند اصلاً الزامی به پرداخت ندارند.
فهرست کشورهایی که موظف به مشارکت هستند به مذاکرات اقلیمی سازمان ملل در سال ۱۹۹۲ برمیگردد و از آن زمان تاکنون این فهرست تغییری پیدا نکرده است.
این فهرست شامل ۲۳ کشور است: استرالیا، اتریش، بلژیک، کانادا، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، ژاپن، لوکزامبورگ، هلند، نیوزلند، نروژ، پرتغال، اسپانیا، سوئد، سوئیس، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا.
این فهرست همچنین شامل جامعه اقتصادی اروپا بود که قبل از اتحادیه اروپا وجود داشت .
از جمله کشورهایی که در این فهرست قرار ندارند، چین است که دومین اقتصاد بزرگ جهان را دارد و همچنین کشورهایی با سرانه ثروت بالا مانند امارات متحده عربی.
قوانین سازمان ملل مشخص نمیکند که هر کشور ثروتمند چه مقدار پول برای این منظور باید بپردازد.
موسسه توسعه فرامرزی (ODI) مستقر در لندن، با در نظر گرفتن درآمد ملی هر کشور، میزان انتشار دی اکسید کربن از سال ۱۹۹۰ و جمعیت آن، برآورد میکند که هر کشور ثروتمند برای رسیدن به هدف سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری که کشورهای ثروتمند به طور مشترک متعهد به پرداختش شدهاند چه مقدار بودجه باید کنار بگذارند.
بر اساس این تحلیل، تنها هفت کشور در سال ۲۰۲۰ «سهم منصفانه» خود را پرداخت کردند: دانمارک، فرانسه، آلمان، ژاپن، هلند، نروژ و سوئد.
بر اساس رتبهبندی این موسسه، ایالات متحده در مقایسه با «سهم منصفانهای» که باید پرداخت میکرده، از همه کشورهای توسعهیافته دیگر عقبتر است.
مشارکت در سال ۲۰۲۰ شامل ۸.۶۶ میلیارد دلار از طرف فرانسه و ۱۶.۰۹ میلیارد دلار از طرف ژاپن بوده است.
از سوی دیگر، ایالات متحده ۲.۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ پرداخت کرد و متعهد شد ۱۱.۴ میلیارد دلار برای سال ۲۰۲۵ کنار بگذارد، اما این مؤسسه میگوید این تنها ۲۵ درصد از «سهم منصفانه» ایالات متحده را تشکیل میدهد.
اتحادیه اروپا، متشکل از ۲۷ کشور، با تامین ۲۳.۳۸ میلیارد یورو (۲۶.۱۵ میلیارد دلار) در سال ۲۰۲۰، بزرگترین مشارکت کننده در تامین مالی آب و هوا است.
انتظار می رود موضوع تامین مالی در کنفرانس آب و هوایی که در ماه نوامبر در امارات برگزار میشود، مطرح شود.
در این کنفرانس حدود ۲۰۰ کشور در مورد ایجاد صندوقی برای حمایت از کشورهای در معرض خطر تغییرات آب و هوایی و متحمل خسارات ناشی از آن بحث خواهند کرد. علاوه بر این، کشورها در مورد تعهد جدیدی برای تامین مالی مسائل آب و هوایی پس از سال ۲۰۲۵ بحث و گفتگو خواهند کرد.
سازمان ملل تخمین می زند که تا سال ۲۰۳۰، کشورهای آسیب پذیر در برابر تغییرات اقلیمی به حدود شش تریلیون دلار برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای نیاز دارند.