اختصاصی | کارشناس آمریکایی: ایران میخواهد با سلاح اتمی جلوی تغییر رژیم را بگیرد

دیوید دیروشس، کارشناس ارشد مسائل نظامی از آمریکا، نسبت به احیای توافق هستهای با ایران هشدار داد و تأکید کرد ایران قصد دارد با ساخت سلاح اتمی جلوی سقوط حکومتش را بگیرد.
دیروشس در گفتوگویی اختصاصی با العین فارسی گفت: «من نسبت به اهمیت واقعی سلاح هستهای تردید دارم. اینها سلاحهایی هستند که عملاً قابل استفاده نیستند».
او به درگیریهای اخیر میان قدرتهای هستهای نظیر هند و پاکستان و حملات ایران به اسرائیل و پاکستان اشاره کرد و گفت: «داشتن سلاح هستهای مانع درگیری نمیشود، اما ممکن است از تغییر رژیم جلوگیری کند».
او هشدار داد که هستهای شدن ایران پیامدهای بلندمدتی برای روابط دیپلماتیک خواهد داشت: «اگر ایران به قدرت هستهای تبدیل شود، شانس برقراری روابط عادی با اروپا را برای دستکم یک نسل از دست خواهد داد».
دیروشس گفت که در نگاه ارتش آمریکا، برنامه هستهای ایران و فعالیتهای منطقهای آن دو موضوع جداگانهاند. «در کشورهایی مثل یمن، سوریه و لبنان که دولتهای شکستخورده با اکثریت شیعه هستند، ایران از نیروهای نیابتی استفاده میکند. اما برنامه هستهای بیشتر برای بازدارندگی در برابر تهدیدات متعارف طراحی شده، و شاید برای حمله به اسرائیل.»
وی در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا گفت: «پارامترهای نظامیای که واشنگتن احتمالاً بر آن پافشاری خواهد کرد، شامل تضمینهای قابل راستیآزمایی در مورد سایتهای هستهای و نوعی رژیم بازرسی است».
وی با اشاره به تجربه جنگ سرد میان آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی افزود: «در آن زمان، توافقی وجود داشت که اجازه بازرسی حضوری از تأسیسات با اطلاع قبلی حداقلی را برای دو طرف فراهم میکرد».
دیروشس مفهوم «خط قرمز» را ابزاری برای چانهزنی دانست و گفت: «من به مفهوم خط قرمز باور ندارم. این مفهومی است که مردم برای مذاکره مطرح میکنند. وقتی شرایط تغییر میکند، خط قرمز تبدیل به خط صورتی میشود و در نهایت محو میشود».
او هشدار داد که لغو تحریمها میتواند موازنه قدرت نظامی در منطقه را بر هم بزند: «بار قبل که تحریمهای آمریکا علیه ایران لغو شد، بزرگترین ذینفع تجاری در آمریکا شرکت بوئینگ بود… و سپاه پاسداران از این هواپیماها برای انتقال شبهنظامیان شیعه به سوریه استفاده کرد».
او تأکید کرد که بخش عمدهای از قدرت در ایران در اختیار سپاه پاسداران است و گفت: «منافع سپاه بهطور چشمگیری با منافع مردم ایران متفاوت است».
در خصوص راستیآزمایی، او بر بازرسی حضوری تأکید کرد: «ما باید بازرسان انسانی داشته باشیم… من فکر نمیکنم هیچکس در دولت آمریکا به صداقت ایران اعتماد داشته باشد».
او با اشاره به تجربه توافق ۲۰۱۵ گفت: «اگر تنها برای برنامه هستهای تحریمها را لغو کنیم، در واقع چراغ سبز دادهایم به اقدامات دیگر ایران؛ مانند گروگانگیری، استفاده از نیروهای نیابتی، توسعه موشکهای بالستیک و فعالیتهای تروریستی در غرب».
در پایان، دیروشس خاطرنشان کرد که با وجود وجود طرحهای احتمالی برای اقدام نظامی علیه ایران، عملیاتیسازی آنها به دلیل وسعت جغرافیایی، عمق راهبردی و پیچیدگیهای لجستیکی بسیار دشوار خواهد بود. «ایران کشور بزرگی است… و عملیات در آنجا از نظر لجستیکی بسیار دشوار است».