از عوامل ژنتیکی تا آلایندهها؛ عواملی که در سفید شدن موها تاثیرگذارند
اینفوگرافیک | ۸ عامل موثر در سفید شدن موها
خاکستری یا سفید شدن موها یکی از مشخصههای طبیعی بالا رفتن سن محسوب میشود. این وضعیت ارتباط نزدیکی با گذر زمان دارد و در افراد گوناگون با درجههای متفاوتی نمود پیدا میکند.
برخی اوقات سفیدی مو در مراحل اولیه زندگی رخ میدهد که به این وضعیت «سفید شدن زودهنگام مو» گفته میشود؛ این عارضه، بسته به علت بروز آن، میتواند برگشتپذیر باشد.
در این مطلب با استناد به گزارش «نیویورک پست»، به بررسی عواملی که در سفید شدن موها تاثیرگذارند، پرداختهایم. با ما همراه باشید.
۸ عامل موثر در سفید شدن موها
علاوهبر بالا رفتن سن، عوامل دیگری نیز وجود دارند که میتوانند سبب سفید شدن موهای سر شوند.
عوامل ژنتیکی
نتایج یک بررسی علمی نشان داد که سفید شدن مو در افراد تا حد قابل توجهی میتواند با عوامل ژنتیکی ارتباط داشته باشد.
نژاد و قومیت نیز از دیگر عوامل دخیل در سفید شدن موها به حساب میآیند.
به عنوان مثال؛ روند شروع سفید شدن موهای سر در سفیدپوستان، زودتر از آسیاییها است.
اضطراب
البته اضطراب بهتنهایی و بهخودیخود عامل سفید شدن موها نیست اما شواهد نشان میدهد که اضطراب طولانی مدت میتواند در سفید شدن موها نقش داشته باشد.
زمانی که بدن تحت استرس قرار میگیرد، هورمونهایی مانند کورتیزول ترشح میکند که وقتی بیش از حد در یک دوره طولانی تولید شود، بر عملکرد طبیعی بدن تأثیر میگذارد.
برخی از مطالعات نشان میدهدکه استرس سلولهای بنیادی ملانوسیت را که در تولید رنگدانه مو نقش دارندـ، مختل میکند. این اختلال تولید ملانین را کاهش میدهد و احتمالا باعث سفیدی زودرس میشود.
مدیریت سطوح استرس از طریق تکنیکهای تمدد اعصاب، تمرینهای تمرکز حواس و شیوه زندگی سالم ممکن است به کاهش تولید سفید شدن مو کمک کند.
سیگار کشیدن
نتایج بررسیهای انجامشده نشان میدهد که ارتباط معناداری بین سیگار کشیدن و سفید شدن موها وجود دارد؛ سیگار کشیدن میتواند پیری زودرس ایجاد کند که از جمله پیامدهای آن میتواند سفید شدن مو باشد.
مواد شیمیایی موجود در سیگار و سمومی که از آن آزاد میکنند میتوانند بر بدن از جمله فولیکولهای مو و تولید ملانین تاثیر مخربی بگذارند.
کمبود ویتامین ب۱۲
ویتامین ب ۱۲، دی و ئی و همچنین مواد معدنی مانند مس و آهن نقش بسیار مهمی در بدن انسان ایفا میکنند و بر سلامت کلی مو تاثیرگذارند.
مشکلات پزشکی
برخی مشکلات پزشکی و بیماریها هم بر روند سفید شدن موها تاثیر میگذارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
اختلالات خودایمنی
داشتن یک بیماری خودایمنی میتواند سبب سفیدی زودهنگام موها شود. وقتی فردی بیماری خود ایمنی دارد، سیستم ایمنی بدن او به اشتباه به سلولهای سالم خود حمله میکند.
بیماری پوستی پیسی یا برص (ویتیلایگو)
بیماری ویتیلیگو یا پیسی، عارضهای است که در آن ملانوسیتها (سلولهایی که در پایه فولیکولهای مو قرار داشته و قابلیت تولید رنگدانه دارند) تخریب شده و از بین میروند.
در این بیماری، بخشهایی از پوستــ به شکل لکهــ ملانوسیتهایش را از دست میدهد و در نتیجه لکههای سفیدرنگ روی پوست ایجاد میشوند. این بیماری گاه موها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و باعث سفیدی زودرس یا سفید شدن مو در نواحی آسیب دیده میشود.
اختلالات تیروئید
تغییرات هورمونی ناشی از مشکلات غده تیروئید نظیر کمکاری یا پرکاری تیروئید نیز میتواند مسئول سفیدی موهای سر باشند.
تیروئید، غدهای پروانهشکل است که در انسان در ناحیه قاعده گردن قرار دارد. این غده در کنترل بسیاری از عملکردهای بدن مانند متابولیسم یا سوختوساز نقش دارد.
سطح سلامت غده تیروئید تا حد قابل توجهی میتواند روی رنگ مو تأثیر داشته باشد. کمکاری یا پرکاری غده تیروئید میتواند سبب کاهش تولید ملانین شود.
آلایندهها
قرار گرفتن در معرض آلایندهها به مدت طولانی بر توانایی سلولها برای تولید ملانین اختلال ایجاد میکند و باعث میشود موها زودتر خاکستری میشوند یا بهتر بگوییم رنگدانهشان را از دست بدهند.
آلایندههای هوا مانند دود وسایل نقلیه، آلایندههای ناشی از مواد صنعتی و همچنین برخی مواد شیمیایی در بدن همچنین فشار اکسیداتیو ایجاد میکنند که به ملانوسیتها آسیب میرساند.
نکته جالب این است که موها «سفید» نمیشوند، بلکه موهای سفید شروع به رشد میکنند.
بنابراین هر بار که موی سفیدی دیدید، بدانید که فولیکولهای سرتان موهای جدید بدون رنگدانه تولید کردهاند.
آیا فرایند سفید شدن موها را میتوان معکوس کرد؟
برای معکوس کردن فرایند سفیدی موها هیچ راهکار علمی وجود ندارد اما با تغییر سبک زندگی یا از طریق رنگ کردن موها میتوان به کند شدن سفیدی مو یا پنهان کردن آن کمک کرد.