آیا فیفا میتواند آثار مخرب فوتبال بر محیط زیست را کنترل کند؟
رشد فزاینده فوتبال به ویژه در سطح باشگاههای اروپا باعث شده آثار مخرب این ورزش بر محیط زیست و گرمایش زمین بیش از پیش اهمیت پیدا کند.
سازمان ملل چارچوبی برای ورزشها تدوین کرده که نیازمند کاهش ۵۰ درصدی انتشار گازهای گلخانهای تا سال ۲۰۳۰ و رسیدن به کربن صفر تا سال ۲۰۴۰ است.
اما رشد فعالیتهای ورزشی به خصوص فوتبال و گسترش جغرافیایی مسابقات فوتبال، با این هدف در تناقض است. سفرهای هوایی تیمها، باشگاه ها و هواداران اعم از سفرهای شخصی و گروهی، منجر به افزایش انتشار گازهای گلخانهای و بالا رفتن اثر کربن افراد و گروهها شده است.
به عنوان مثال، فصل آینده شاهد گسترش بیشتر فوتبال باشگاهی اروپا خواهد بود. ۱۷۷ بازی اضافه در سه لیگ بزرگ یوفا برگزار می شود.
بر اساس یک مطالعه تحقیقاتی اخیر، فهرست طولانی بازی ها ممکن است منجر به پرواز حدود ۲ میلیارد مایل تیم ها و هواداران در فصل ۲۰۲۴-۲۰۲۵ شود که نسبت به ۱.۵ میلیارد مایل در فصل ۲۰۲۲-۲۰۲۳ افزایش یافته است.
با وجود این، فوتبال که محبوب ترین ورزش جهان است، گام های مثبتی به سوی پایداری برداشته و هدف آن خنثی سازی کربن است.
کارشناسان هشدار داده اند که تصمیم فیفا مبنی بر برگزاری جام جهانی ۲۰۳۰ در شش کشور که هواداران باید برای تماشای بیش از ۱۰۰ بازی سفر کنند، اثرکربن جام را افزایش می دهد که با تعهدات فیفا در قبال آب و هوا در تناقض است.
فیفا می گوید که اقدامات لازم برای کاهش تاثیرات زیست محیطی جام جهانی را انجام خواهد داد و اضافه می کند که ۹۷ درصد بازیهای جام ۲۰۳۰ در سه کشوری برگزار می شود که مرز مشترک دارند یا تنها چند کیلومتر فاصله دارند.