با این ترفند علمی دیگر یادتان نمیرود کلیدهایتان را کجا گذاشتید!
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که کلیدهایتان را گم کنید یا وارد اتاقی شوید و فراموش کنید برای چه آمدهاید؟ اگر اغلب با چنین مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنید، دانشگاه کمبریج به کمک شما میآید.
یک دانشمند از دانشگاه کمبریج ترفندی هوشمندانه برای تقویت حافظه ارائه کرده است که در عین سادگی، بسیار موثر است.
پروفسور جان سایمونز، رئیس آزمایشگاه حافظه دانشگاه کمبریج، در پادکست "رزباد" توضیح داد که تلاش بیش از حد برای به یاد آوردن چیزی، اغلب مانع بازیابی خاطره میشود. او میگوید: "وقتی سخت تلاش میکنیم چیزی را به یاد بیاوریم، همین تلاش اغلب مانع بازیابی خاطره میشود. تنها زمانی که این تلاش کمکم فروکش میکند و ما به چیزهای دیگری فکر میکنیم یا آرام میشویم، خاطره قادر به بازیابی میشود."
به گفته پروفسور سایمونز، به جای تلاش مستقیم برای به یاد آوردن، بهتر است به چیز دیگری فکر کنیم یا راهی برای آرامش پیدا کنیم. این روش میتواند به بازیابی خاطرات کمک کند.
او همچنین درباره پدیده "نوک زبان" صحبت کرد، حالتی که در آن میدانیم اطلاعات در ذهنمان وجود دارد اما نمیتوانیم آن را به یاد بیاوریم. سایمونز توضیح داد که این تجربه بسیار رایج است و اغلب زمانی که به چیز دیگری فکر میکنیم، ناگهان اطلاعات مورد نظر به ذهنمان میآید.
این یافتهها میتواند برای افرادی که اغلب چیزهایی مانند کلید، تلفن همراه یا دلیل ورود به یک اتاق را فراموش میکنند، بسیار مفید باشد. به جای اینکه سخت تلاش کنید به یاد بیاورید، سعی کنید آرام باشید و به موضوع دیگری فکر کنید.
پروفسور سایمونز تاکید میکند که حافظه ما پیچیدهتر از آن است که فکر میکنیم و گاهی خاطرات میتوانند سالها در ذهن ما باقی بمانند، حتی اگر به نظر برسد آنها را فراموش کردهایم.
این تحقیق نشان میدهد که گاهی کلید بهبود حافظه، تلاش کمتر و آرامش بیشتر است. پس دفعه بعد که چیزی را فراموش کردید، به جای نگرانی و تلاش بیش از حد، سعی کنید آرام باشید و به چیز دیگری فکر کنید. شاید به این ترتیب، خاطره مورد نظر خود به خود به ذهنتان بیاید.