نوار غزه؛ بزرگترین زندان روباز جهان
غزه که با عنوان «بزرگترین زندان روباز جهان» شناخته میشود، ۳۶۲ کیلومتر مربع مساحت دارد که کمی بیش از دو برابر مساحت واشنگتن است.
وقتی از آسمان به نوار غزه نگاه میکنیم، برایمان عجیب است که چگونه قطعه کوچکی از زمین در کرانه دریای مدیترانه میتواند میزبان بیش از دو میلیون نفر باشد.
نوار غزه از غرب با دریای مدیترانه، از شمال و شرق با اسرائیل و از جنوب با مصر همسایه است.
مرز غزه با اسرائیل حدود ۳۶ مایل و با مصر حدود هشت مایل است.
حدود ۲۴ مایل (۴۰ کیلومتر) خط ساحلی در نوار غزه وجود دارد، اما نیروی دریایی اسرائیل از سال ۲۰۰۹ آن را به روی هرگونه رفتوآمد دریایی بسته است.
غزه یکی از دو سرزمین فلسطینی است. سرزمین دیگر کرانه باختری است که بخشهایی از آن از جمله بیتالمقدس شرقی تحت اشغال اسرائیل قرار دارد.
این روزها مردم غزه به برق، آب، غذا و حتی سرپناه دسترسی ندارند و اسرائیل از آنها خواسته است به سمت جنوب نوار غزه فرار کنند. آنها دیگر نمیدانند فردا چه چیزی در انتظار آنهاست.
چه کسی در نوار زندگی میکند؟
نوار غزه که دور تا دورش را دیوارها و حصارهای ساخت اسرائیل گرفته، یکی از پرجمعیتترین مناطق جهان محسوب میشود. بر اساس آمار دولت فلسطین، ۲.۳ میلیون نفر در آن زندگی میکنند. این تعداد یعنی در هر کیلومتر مربع آن ۵۴۵۳ نفر زندگی میکنند.
سازمانهای بینالمللی حقوق بشر میگویند بیشتر آنها پناهندهاند و کودکان نزدیک به نیمی از جمعیت را تشکیل میدهند.
بر اساس دادههای وبسایت آژانس اطلاعات مرکزی ایالات متحده در اواسط سال ۲۰۰۷، این بخش از نظر تراکم جمعیت پس از ماکائو، موناکو، سنگاپور، هنگ کنگ و درست قبل از جبل الطارق در رتبه چهارم جهان قرار دارد.
بر اساس گزارش سیا، چهل درصد از جمعیت غزه زیر ۱۴ سال سن دارند.
این نوار از سال ۲۰۰۷ که حماس کنترل غزه را به دست گرفت، تحت محاصره زمینی، هوایی و دریایی اسرائیل است و رفت و آمد افراد و کالاها در آن محدود شده است.
اسرائیل حریم هوایی و سواحل خود و همچنین کالاهایی را که میتوانند از مرز غزه عبور کنند، کنترل میکند.
وضعیت غزه در طول شانزده سال پس از تحمیل محاصره به شدت بدتر شده است.
سازمان ملل میگوید بیش از ۸۰ درصد از جمعیت غزه در فقر زندگی میکنند و حتی قبل از خشونتهای اخیر به آب سالم و برق دسترسی نداشتند.
بر اساس گزارش آنروا، حدود ۹۵ درصد از جمعیت غزه به آب سالم دسترسی ندارند.
بر اساس گزارش اداره آمار فلسطین، نرخ بیکاری در نوار غزه در سه ماهه دوم سال جاری به ۴۶ درصد رسیده است.
بیش از ۸۰ درصد از جمعیت غزه به دلیل محدودیت در رفت و آمد و خشونت مداوم با اسرائیل، به کمکهای بشردوستانه وابسته هستند.
بیمارستانهای غزه به دلیل محاصره همواره از کمبود تجهیزات و دارو رنج میبرند و اکنون با ادامه جنگ برای هفتمین روز متوالی با بار سنگینی روبرو هستند.
حماس در یک دهه و نیم گذشته چندین جنگ با اسرائیل انجام داده است. یکی از آخرین جنگهای بزرگ، در ماه مه ۲۰۲۱، صدها کشته در غزه و ۱۳ کشته در اسرائیل برجای گذاشت و هزاران خانه را ویران کرد.
در جنگ کنونی در سال ۲۰۲۳، تلفات غزه از مرز ۱۲۰۰ نفر گذشته، در حالی که اسرائیل بیش از ۱۳۰۰ کشته داده است.
امدادرسانی امارات به مردم فلسطین با راهاندازی کارزار «همدردی با غزه»