پس از سالها معمای «حفره گرانشی» در اعماق اقیانوس هند حل شد
دانشمندان پس از سالها توانستند توضیحی برای «حفره گرانشی» واقع در اعماق آبهای اقیانوس هند پیدا کنند.
این «حفره گرانشی» منطقهای است که نیروی گرانش در آن کم است و مساحتی به وسعت ۳ میلیون کیلومتر مربع از کف اقیانوس هند را در بر میگیرد.
به گزارش روزنامه انگلیسی ایندیپندنت، این منطقه برای دانشمندان یک معما بوده است، اما دو محقق از مؤسسه علوم هند، دیبانجان پال و آتری گوش، معتقدند که پاسخی برای این معما یافتهاند.
این دو محقق بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر زیر پوسته زمین، شواهدی از باقیمانده سرد و متراکم یک اقیانوس باستانی در زیر آفریقا، متعلق به حدود سی میلیون سال پیش، پیدا کردند.
پال و گوش در مطالعه خود نحوه حرکت صفحات تکتونیکی بر فراز گوشته زمین را در ۱۴۰ میلیون سال گذشته مدلسازی کردند.
مدلهایی که ژئودهای پایین اقیانوس هند را به شکل فعلیشان بازتولید کردهاند، همگی یک عنصر مشترک دارند: ستونهایی از سنگهای مذاب داغ و با چگالی کم در اعماق آن تشکیل میشوند.
گوشته یک لایه زیرسطحی به ضخامت حدود ۲۸۸۵ کیلومتر است و در بالای آن پوسته زمین قرار دارد که ما روی آن زندگی میکنیم.
پال و گوش میگویند: «به طور خلاصه، نتایج ما نشان میدهد که برای مطابقت با [شکل و دامنه] فرورفتگی ژئوئیدی مشاهدهشده، ستونها باید به اندازه کافی شناور (بالا) باشند تا به اعماق گوشته میانی برسند.»
اولین مورد از این توده ها حدود ۲۰ میلیون سال پیش، در جنوب فرورفتگی ژئود اقیانوس هند، حدود ۱۰ میلیون سال پس از غرق شدن دریای تتیس باستانی در گوشته پایینی، ظاهر شد.
همانطور که تودهها در زیر لیتوسفر پخش شدند، به آرامی به سمت شبه جزیره هند حرکت کردند و این فرورفتگی را افزایش دادند.
گفته شده است که برای تأیید این مطالعه و آنچه واقعاً در حال رخ دادن است باید تحقیقات بیشتری انجام شود، چرا که همه دانشمندان با این نظریه متقاعد نشدهاند.