روزنامههای ایران چگونه ترور اسماعیل هنیه را پوشش دادند؟
پیام رهبر ایران و واکنشهای داخلی و بینالمللی به ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، در تهران سرخط روزنامههای ایران امروز (پنجشنبه، ۱۱ مرداد) بوده است.
از روزنامههای اصولگرا گرفته تا اصلاحطلب جزییات تازهای از این عملیات و عکسی از محل حادثه منتشر نکردند و انتقادی نیز از مقامها و فرماندهان دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی ایران نداشتند.
روزنامههای اصولگرا به ویژه روزنامه کیهان که تندترین واکنش به ترور هنیه را داشته، تاکید وافری بر «انتقام سخت» از آمریکا و اسرائیل داشتند.
تیتر نخست روزنامه کیهان با عنوان «انتقام خون میهمان با میزبان است، دنیا منتظر است» بیشتر از روزنامههای دیگر جلب توجه کرده است.
در این روزنامه آمده است: «صهیونیستها بیتردید تاوان خون شهید هنیه را با خون پرداخت خواهند کرد. بدون شک دنیا باید منتظر سگکشی باشند.»
علاوه بر این، کیهان برای کسانی که به گفته این روزنامه «غربگرا» هستند، خط و نشان کشید.
در همین حال، روزنامه جمهوری اسلامی در یادداشتی با عنوان «پاکسازی عمیق از نفوذیها» نوشت: «از انتقام گرفتن مهمتر، بستن راههای نفوذ دشمن در هوا و زمین و شناسائی و مجازات عناصر وابسته است که از آن غفلت میکنیم».
این روزنامه وجود عوامل نفوذی در داخل ایران را «اصلیترین آسیب» عنوان و نوشت:«ما برای مصون ماندن از ترورها باید اولاً قدرت رهگیری خودمان در برابر پرندههای دشمن را تقویت کنیم و ثانیاً اقدام به یک پاکسازی ریشهای در مجموعههای اطلاعاتی و امنیتی خودمان نمائیم».
در این میان، اکثر روزنامههای اصلاحطلب به تحلیل و تفسیر حادثه ترور هنیه توسط کارشناسان و فعالان سیاسی پرداختند، اما از تحریک به درگیری و جنگ خودداری کردند.
روزنامه اعتماد که به بررسی پشت پرده و دلیل ترور اسماعیل هنیه پرداخته است، نوشت که مسعود پزشكیان شعار همگرایی، تعامل با جهان و گفتوگو با ایالات متحده برای حل مشکلات را مطرح کرده است و این نگاه در سیاست خارجی ایران برای اسرائیل نابود کننده است.
ماشاءالله شمسالواعظین، روزنامهنگار ایرانی، در مصاحبه با روزنامه اعتماد در این مورد به دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد اشاره کرد و گفت: «اسرائیل میخواهد ایران را همچنان رادیکالیزه نگه دارد تا جلوی حركتهای آینده ایران در صحنه روابط بینالملل را بگیرد. بنابراین انتخاب مكانی ترور یعنی «تهران» و موقعیت زمانی ترور یعنی، یک روز پس از مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در راستای این راهبرد کلی است. او قصد دارد نظامیان همچنان در صحنه حضور جدی داشته باشند.»
روزنامه اصلاحطلب «آرمان امروز» در مصاحبهای از قول صابر گل عنبری، کارشناس مسایل سیاسی نوشت «ترور هنیه محصول یک کار امنیتی پیچیده نیست. به هر حال او در سفری علنی مهمان رسمی مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید ایران بود و رصد کردن جابجایی ایشان کار شاقی نبوده است. با این حال اما میتوان گفت که محاسبات پیچیدهای در پس این حمله بوده است. این ترور – چه در قطر چه ترکیه- نیز از لحاظ فنی امکانپذیر بوده است اما به دلایل متعدد و محاسبات مختلفی از انجام آن پرهیز میشد و به نظر میرسد که اسرائیل مترصد سفر ایشان به تهران برای انجام آن بوده است».
این کارشناس سیاسی معتقد است اسرائیل بدون هماهنگی و چراغ سبز آمریکا دست به چنین عملیاتی نزده است و درباره حذف فیزیکی اسماعیل هنیه میگوید: «شکی در این نیست که فقدان هنیه ضربه سنگینی به حماس است؛ اما تجربه ترور رهبران بنیانگذار و فرماندهان کلیدی آن در طول نزدیک به چهار دهه گذشته نشان میدهد که این حوادث و ترورها تاثیری بر مواضع و سیاستهای حماس نداشته و موجب تضعیف آن نشده است.»