«عنکبوت مقدس» فیلمی که خشم ایران را برانگیخت
با اعلام پیروزی فیلم «عنکبوت مقدس» در جشنواره کن، ایران عصبانیت خود را با تشبیه کردن این اثر به رمان معروف «آیات شیطانی» نشان داد.
فیلم عنکبوت مقدس با بازی بازیگر ایرانی، زر امیر ابراهیمی برنده جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره کن و کارگردانی علی عباسی فیلمساز دانمارکی-ایرانی به تجسم داستان واقعی قهرمان خود سعید حنایی متهم به قتل ۱۶ زن در مشهد در سال ۱۳۸۱ پرداخته است.
قهرمان فیلم، زر ابراهیمی، ۴۱ ساله، نقش خبرنگاری را بازی میکند که در تلاش است معمای یکسری از جنایات را در رابطه با کشتن «روسپیها» در شهر مشهد حل کند.
زر ابراهیمی روی صحنه و پس از دریافت جایزه، از داستان شخصی خود متاثر شد، اشک ریخت و راه خود را از یک ستاره در ایران در اوایل بیست سالگی به یاد آورد، تا اینکه در سال ۲۰۰۶ درز یک ویدیو جنسی به بیرون که ظاهراً او را نشان میداد، موجب فروپاشی حرفهای و خروج او از کشور به تبعید شد.
بیتوجهی مقامات رسمی در ایران در دستگیری قاتل از جمله حقایق فیلم است که به تصویر کشیده شده و او را به عنوان یک «قهرمان» در ایران به جلوه میدهد. به جای اینکه او را به دلیل اعدام زنان بدون محاکمه یا اثبات اتهام فحشا علیه آنها مجازات کنند.
وزارت ارشاد ایران در واکنش به این فیلم مهیج، از طریق «سازمان سینمایی» خود، به «عنکبوت مقدس» حمله کرد و اعطای «جایزه کن» را محکوم کرد و آن را «توهین به اعتقادات مذهبی» دانست. این سازمان، سازندگان آن را در کتاب «آیات شیطانی» گامی بر راه سلمان رشدی توصیف کرد.
سازمان سینمایی ایران در بیانیهای روز یکشنبه فیلم «عنکبوت مقدس» را «مضحک» دانست و «تهیهکننده دانمارکی-ایرانی فیلم را با ذهنی آشفته مورد حمایت مستکبران» که در ایران اغلب به کشورهای غربی اشاره میکند خطاب کرد.
شایان ذکر است، سلمان رشدی نویسنده هندی رمان «آیات شیطانی» منتقد رژیم حاکم بر ایران، در سال ۱۹۸۹ از سوی خمینی فتوایی دریافت کرد که وی را «توهینکننده به اسلام» میدانست.
در حالی که رشدی در اظهارات قبلی رسانهها معتقد است که رمان او به دلیل اینکه «در واقع رمانی است درباره مهاجران لندنی که از جنوب آسیا میآیند» اشتباه برداشت شده است.