هند و پاکستان: بحران به کجا میرود؟

با گلولهباران مواضع پاکستان توسط هند در روز چهارشنبه، به نظر میرسد مرز باریک بین تشدید تنش و خویشتنداری در حال محو شدن است.
اندکی پس از آغاز حملات نظامی به ۹ مکان در پاکستان، هند اعلام کرد که «عدالت اجرا شده است»، زیرا دهلی نو پس از حملهای در منطقه مورد مناقشه کشمیر در آوریل گذشته که هند اسلامآباد را مسئول آن دانست، تصمیم به تلافی گرفت.
در حالی که جهان با نگرانی نظارهگر درگیریهای بین هند و پاکستان است، روزنامه بریتانیایی تلگراف نوشت اکنون سوال این است که این تشدید تنش تا کجا پیش خواهد رفت و آیا میتواند به جنگی بین این دو رقیب مسلح به سلاح هستهای تبدیل شود؟
علیرغم پیامهای نظامی که از دهلی نو منتشر میشود، زبان محتاطانه به یک درگیری آشکار و کنترل نشده اشاره نمیکند، بلکه به سابقهای از اقدامات تلافیجویانه و رویاروییهای صحنهسازیشده اشاره دارد.
هند بلافاصله اعلام کرد که «هیچ یک از تأسیسات نظامی پاکستان را هدف قرار نداده» و «در انتخاب اهداف و نحوه اجرا، خویشتنداری زیادی نشان داده است.» همچنین به جهان و اسلامآباد اطلاع داد که حملاتش «متمرکز، عمدی و بدون تشدید تنش» بوده است.
علیرغم این نگرانیها، دیپلماتها امیدوارند که تشدید تنش مشابه شش سال پیش، الگویی برای چگونگی کاهش تنشهای فعلی باشد.
در اوایل سال ۲۰۱۹، بمبگذاری پولواما منجر به کشتهشدن ۴۰ نفر از پرسنل شبهنظامی هندی شد. دهلی نو با حملات هوایی به آنچه که آن را یک اردوگاه آموزشی شبهنظامیان در بالاکوت توصیف کرد، پاسخ داد؛ ادعایی که اسلامآباد آن را رد کرد و گفت که این یک جنگل خالی از سکنه است. روز بعد، پاکستان حمله تلافیجویانهای را آغاز کرد و پس از یک درگیری هوایی، یک خلبان هندی اسیر شد.
با وجود تشدید تنش در آن زمان، دو رقیب توانستند از لبه پرتگاه عقبنشینی کنند و هر یک ادعای پیروزی کرد و احساس کرد میتواند به مردم خود بگوید که حقوقشان محقق شده است.
امروز، هند حملات هوایی انجام داد و همه نگاهها به پاکستان خواهد بود تا ببینند ارتش این کشور چگونه پاسخ خواهد داد، که بار دیگر منطقه را در وضعیت دشواری بین تشدید تنش و خویشتنداری قرار میدهد.
شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، پس از حملات هند، این حرکت را «اقدام جنگی» اعلام کرد و گفت هرگونه پاسخ نظامی، موجه خواهد بود.