اختصاصی | عربهای ایران نوروز را جشن نمیگیرند
امروز یکشنبه مردم ایران خود را برای استقبال از سال نو و تعطیلات نوروز آماده کردند، اما برای عربهای ساکن استان خوزستان در جنوب غربی کشور خبری از عید نیست.
نوروز قدیمیترین عید ایرانیان است و هر سال با برگزاری آیینها، آداب و رسوم گوناگونی برگزار میشود، اما این مسئله در میان مردم عرب خوزستان متفاوت است.
فاطمه دیریاب، پژوهشگر تاریخ ملیگرایی عرب در دانشگاه خوزستان، در گفت و گو با پایگاه خبری العین میگوید: «از قدیمالایام ما عادت نداشتیم که در ایران نوروز را به عنوان عيد جشن بگیریم، هر چند که ما به این عید و دیگر اعیاد ملی احترام می گذاریم.»
وی افزود: عربهای خوزستان از تعطیلات نوروزی برای سفر استفاده میکنند زیرا تعطیلات دولتی است، آنچه از اجداد و میراثمان آموختیم که عید فطر و عید قربان اعیاد ماست، و مناسبتهایی چون نوروز جزو فرهنگشان نیست.
سعید ساری فعال مدنی میگوید نوروز همچنان یکی از اعیاد ملی گسترده ایرانیان است.
وی خاطرنشان کرد: گروهی در خوزستان عید نوروز را جشن می گیرند، اما نه به شکلی که ایرانیها آن را برگزار میکنند.
احمد سبحانی دانشجویی که در شهر اهواز زندگی و در دانشگاه تهران تحصیل میکند، به سايت خبری «العين» گفت «در واقع عید فطر مهمترین و اساسیترین عید ملی و مذهبی ملت عرب در ایران است.»
سبحانى افزود «نکته عجیب اینجاست که دولت ایران در عید فطر و قربان تنها یک روز را تعطيل میکند اما در نوروز دو هفته تعطيل می شود، این منصفانه نیست.»
استان خوزستان در جنوب ایران نزدیک به پنج میلیون نفر شهروند دارند که بیشتر آنها ملیگرایان عرب هستند و از محرومیت و تبعیض رنج میبرند.
لحظه آغاز سال شمسی در تقویم هر سال ایران دقیقا مقارن با لحظه رسیدن خورشید به نقطه اعتدال بهاری (برج فلکی حمل) است. یعنی لحظه تحویل سال جدید شمسی زمانی است که فاصله خورشید از نقطه اعتدال بهاری صفر گردد.