کارگروه مشترک ایران و ارمنستان برای حل بحران آلودگی ارس

پس از سالها پیگیری و اعتراض از سوی مقامات ایرانی، سرانجام یک کارگروه مشترک بین ایران و ارمنستان برای بررسی و رفع آلودگی شدید رودخانه مرزی ارس تشکیل شده است.
یوسف غفارزاده، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان آذربایجان شرقی از این اقدام مهم خبر داد و گفت که طی ۲۰ سال گذشته تلاشهای مستمری برای کاهش آلودگی این رود زلال اما آلوده صورت گرفته است.
پیش از این، فیروز قاسمزاده سخنگوی صنعت آب کشور، منشأ آلودگی رود ارس را پساب معادن واقع در ارمنستان عنوان کرده بود. وی گفته بود دادستانی و سازمان محیط زیست ارمنستان نیز به این موضوع مهم ورود کردهاند.
رود ارس از ارتفاعات ارزروم در ترکیه سرچشمه میگیرد و در چهار کشور ترکیه، ایران، ارمنستان و آذربایجان جریان دارد. در ایران از استانهای اردبیل، آذربایجانغربی و آذربایجان شرقی عبور میکند.
گزارشی منتشر شده در روزنامه پیام ما حاکی از آن است که دو نیروگاه متسامور یک و دو در ارمنستان سالانه ۲۸۸ تن اورانیوم مصرف میکنند و فاضلاب رادیواکتیو آنها بدون تصفیه وارد رود ارس میشود.
این گزارش همچنین نشان میدهد که رود ارس در ایران علاوه بر آلودگی به مواد پرتوزا، به فلزات سنگین سمی مانند سرب، آرسنیک، آلومینیوم، نیکل، مس، آهن و منگنز نیز آلوده است که اکثر این آلایندهها از ارمنستان نشأت میگیرند.
پژوهشی از دانشگاه خوارزمی نیز حاکی از آن است که ارمنستان مدتهاست از معادن مس در حاشیه شمالی ارس بهرهبرداری میکند و این امر به کاهش کیفیت آب این رودخانه مرزی منجر شده است. انباشت پسماندها و باطلههای معدنی نیز آلودگی را تشدید کرده است.
با وجود تکذیب مقامات ایرانی، شواهد بسیاری از جمله شیوع بالای سرطان در اردبیل، حکایت از آلودگی شدید رادیواکتیو و شیمیایی رود ارس دارد.