اختصاصی | ایران برای حل مشکلات زیستمحیطی باید از کارشناسان خارجی استفاده کند
یک کارشناس حوزه حیات وحش میگوید دولت ایران برای حل مشکلات زیستمحیطی ناشی از مدیریت نادرست باید از کمک کارشناسان بینالمللی استفاده کند.
جمشید پرچیزاده، دانشجوی دکترا در گروه شیلات و حیات وحش دانشگاه ایالتی میشیگان در گفتوگوی اختصاصی با پایگاه خبری العین فارسی گفت: «یگان حفاظت از محیط زیست ایران مدتهاست با کمبود محیطبان حیات وحش مواجه بوده است که در نتیجه تواناییهای اجرایی بیش از 191000 کیلومتر مربع از مناطق حفاظتشده در سطح کشور محدود شده است.»
وی افزود: «این مدیریت ناکافی مزمن منابع طبیعی ایران منجر به استخراج ناپایدار و غیرقانونی منابع، از جمله قاچاق درخت و قاچاق حیوانات و افزایش شکار غیرقانونی حیات وحش و آزار و اذیت در مناطق حفاظتشده گردیده است.»
وی در خصوص راهحلهای ممکن برای این مشکلات، گفت: دولت ایران باید از استخدام محیطبانان حمایت کند. این هدف میتواند با همکاری مجلس ایران در سریعترین زمان ممکن با تخصیص بودجههای لازم و بازنگری در قوانین جاری به منظور رفع موانع غیرضروری برای جذب محیطبان به سازمان اداری و استخدامی ایران محقق شود.
پرچیزاده تاکید کرد: حفاظت مؤثر از منابع طبیعی به نفع مردم ایران و همچنین حیات وحش آن است. بدون داشتن نیروی کار کافی نمیتوان از 32 پارک ملی، 40 سایت میراث طبیعی ملی، 53 پناهگاه حیات وحش و 184 منطقه حفاظتشده مراقبت کرد.
او در پاسخ به سوالی درباره نقش دولت ایران در مقابله با بحرانهایی مانند آلودگی هوا، بیابانزایی، خشکسالی، جنگلزدایی و شکار بی رویه گفت: دولت ایران برای جلوگیری از اجرای برنامههای ناقص نیاز به مشورت با کارشناسان بینالمللی و همچنین داخلی دارد. همچنین باید در سیاستهای قبلی که به این بحرانها دامن زدهاند، تجدید نظر کند. به عنوان مثال، رئیس جمهور پیشین ایران - آقای حسن روحانی - علت خشکسالی را کاهش 52 درصدی بارندگی میدانست، در صورتی که کاهش بیرویه سفرههای زیرزمینی و مدیریت نادرست منابع آب توسط مسئولان امر به این بحران دامن زده بود.
پرچیزاده همچنین درباره اجلاس اقلیمی COP28 و نقش آن در کاهش آلودگی در ایران و جهان گفت شاید با مشارکت بیشتر دولت ها در این نوع فعالیتها، کنفرانس کاپ 28 بتواند تاثیرگذار باشد.