حرکت مقام طالبان در ایران که جنجال به پا کرده است! (+ویدئو)
محکومیت گسترده «بیاحترامی» مقام طالبان به سرود ملی ایران
نماینده طالبان در کنفرانس وحدت اسلانی در تهران با رفتاری که بهعنوان «بیاحترامی» تلقی شد، هنگام پخش سرود ملی ایران از جای خود برنخاست و این موضوع با واکنشهای گستردهای از سوی مقامات و سیاستمداران ایران مواجه شد.
این اتفاق در جریان مراسم افتتاحیه در سیوهشتمین همایش بینالمللی وحدت اسلامی در تهران رخ داد که در آن مقامات ارشد ایران از جمله مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، حضور داشتند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، نماینده طالبان روز پنجشنبه ۲۹ شهریور که به عنوان مهمان در این مراسم شرکت کرده بود، در هنگام پخش سرود ملی ایران برخلاف عرف دیپلماتیک، از جای خود بلند نشد.
این رفتار واکنشهای متعددی را از سوی مقامات ایرانی برانگیخت.
انتقادات مقامات ایرانی
حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان، این رفتار نماینده طالبان را نشانه «عدم احترام به اصول دیپلماتیک» دانست و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که ادعای طالبان مبنی بر ممنوعیت نواختن موسیقی بر اساس شریعت در این مورد صدق نمیکند، چرا که در این صورت باید از گوش دادن نیز خودداری میکردند.
حسامالدین آشنا، مشاور رئیس جمهور در دولت حسن روحانی، نیز با لحنی طنزآمیز گفت: «کافی بود دو یا چهار نفر از تیم حفاظت، این نماینده را محترمانه از سالن خارج کنند.»
محمدحسن آصفری، نماینده پیشین مجلس شورای ایران، نیز از هزینههای بالایی که برای حضور این نماینده طالبان در تهران پرداخت شده بود، انتقاد و اشاره کرد که او «رسم میهمانی» را رعایت نکرده است.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات ایران، نیز در یادداشتی در این مورد نوشت: «در کنفرانس «وحدت اسلامی»، عدم قیام نماینده طالبان در هنگام پخش سرود ملّی ایران به نماد بیاحترامی به آحاد مردم ایران و اختلاف تبدیل شده است و موجی نسبتا فراگیر در فضای مجازی به راه افتاده است که حاکی از عصبانیت کاربران ایرانی و همچنین طرح مطالبه اخراج مهاجران افغانی از ایران شده است.»
او افزود: «اینکه حواشی یک کنفرانس وحدت اسلامی با این سرعت تبدیل به اختلاف میشود، نشان میدهد برای ایجاد وحدت مبانی مهمتر و قابل توجه تری از صرف برگزاری یک کنفرانس بایستی مورد توجه قرار بگیرد.»
جهرمی همچنین این سوال را مطرح کرد که «آیا اساسا طالبان قائل به وحدت اسلامی است که به این اجلاسیه وفاق دعوت شده است؟»
در عین حال، محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب به این حرکت جنجالی نماینده طالبان واکنش نشان داد.
او در یادداشتی نوشت: بدنه اصلی مسلمانان در همه جا و منجمله در ایران با طالبان قصد وحدت ندارند. برگزار کنندگان کنفرانس وحدت در تهران حق ندارند طالبانی را در صف اول یا آخر این کنفرانس راه دهند.
ابطحی افزود: «اهانت طالبان به سرود ملی پاکستان و ایران و برنخاستن نمایندگانشان، ریشه ایئولوژیک دارد. وقتی میگوییم اندیشه طالبانی از هزاران سلاحی که در اختیار طالبان بودو هست خطرناکتر است، یعنی این.»
او همیچنین گفت: «این تفکر متحجر که موسیقی را کلا حرام می داند، همراه خودش دین و زندگی مردم را در همه جا، نابود میکند.»
واکنش مشابه در پاکستان
این رفتار نماینده طالبان در ایران یادآور حادثهای مشابه در پاکستان است. روز چهارشنبه ۲۸ شهریور، سرکنسول طالبان در پیشاور هنگام پخش سرود ملی پاکستان از جای خود بلند نشد.
وزارت خارجه پاکستان این رفتار را «توهینآمیز» توصیف کرد و نماینده سفارت طالبان را احضار و نسبت به تکرار چنین رفتارهایی هشدار داد.
کنسولگری طالبان در پیشاور دلیل این رفتار را وجود موسیقی در سرود ملی پاکستان اعلام کرده بود.