اختصاصی: استقبال مردم ایران از سال نو با جیب خالی
ایرانیان همه ساله در روزهای پایانی اسفند خود را برای سال نو و جشن «نوروز» که مصادف با ۲۱ مارس است، آماده میکنند، اما امسال نیز این جشن تحتالشعاع افزایش شدید قیمتها و تاثیر بحران اقتصادی و مالی بر معیشت مردم قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار العین در تهران، معابر و مراکز خرید شهرهای كشور شلوغ است، اما مردم کمتر از سالهای گذشته توان خرید دارند.
مقامات دولتی ادعا میکنند اقداماتی را برای کنترل قیمت کالاها انجام دادهاند، اما این اقدامات در حد حرف باقی مانده و مردم نتایج آن را در بازار نمیبینند.
فرزانه سعیدی دختری اهل شهر ری در جنوب تهران به خبرنگار العین گفت: امسال عید نداریم، زیرا درآمد مردم به دلیل شیوع ویروس کرونا و محدودیتها کاهش یافته و این شرایط مغازهها، کارخانهها و شرکتها را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
سعیدی افزود: «متوسط قدرت خرید ایرانیان به قدری پایین آمده که بسیاری از مشتریان میوه را دانهای میخرند.»
محمد رجبی، صاحب یک فروشگاه کفش و پوشاک در منطقه تجریش در شمال تهران که محل سکونت قشر ثروتمند است، به العین گفت: «وضعیت مالی اکثر ساکنان تهران در حد کفایت نیست چرا که همه چیز از قیمت مسکن، آب، برق و گاز و همچنین کالاهای اساسی گران شده است.»
رجبی توضیح داد: «استقبال مردم از خرید زیاد نیست و قیمت کیف و کفش نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش داشته است که این اتفاق به دلیل گرانی مواد اولیه و افزایش هزینههایی مانند دستمزد کارگران بوده است.»
این در حالی است که هر ساله مصرف آجیل و خشکبار در این فصل به دلیل نزدیک شدن به جشن چهارشنبهسوری و نوروز افزایش مییابد.
جعفر قلیزاده که در مرکز تهران آجیل فروشی دارد میگوید: «آجیل در بازار کم است، و قیمتها بالاست. اکنون قیمت انواع آجیل و خشکبار در محدوده ۳۴۰ تا ۴۸۰ هزار تومان قرار دارد.»
قلیزاده افزود: با وجود شرایط فعلی به نظر نمیرسد در ایام باقیمانده امسال، شاهد جنبوجوشی در این بازار باشیم.
اکبر یاوری، عضو هیات مدیره اتحادیه بارفروشان، در مصاحبه با سایت «تجارتنیوز» در شرح رکود بازار میوه گفت: «میوه گران است و قدرت خرید مردم ضعیف شده و مجبورند میوه را دانهای بخرند.»
یاوری میگوید «بار میوه روی دست بارفروشان مانده» و «بیشتر از پنج هزار تن میوه در میدان موجود است و کسی هم میوه نمیخرد.»
او توضیح داد: «اگر به میوه فروشیها سر بزنید اشکتان در میآید وقتی که میبینید شهروندان تهرانی میوه را دانهای میخرند.»
مرکز آمار ایران در گزارش قیمت اقلام خوراکی در بهمن امسال اعلام کرده است که مغز گردو، پسته و بادام «۱۷ تا ۴۰ درصد» افزایش قیمت داشتهاند.
اقتصاد ایران در بیش از یک دهه اخیر با رکود و تورم مزمن مواجه بوده است.
غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه این موضوع را «قابل تأمل» دانست و ذبیحالله خداییان رئیس سازمان بازرسی کشور نیز آن را «سهلانگاری و بیتوجهی» خواند و گفت تشخیص «عمد یا تبانی» بودن آن به «بررسیهای قضایی بیشتر» نیاز دارد.