از ایتالیا تا ایران؛ راز انداختن سکه در آبنماها چیست؟
تکلیف سکههای پرتاب شده در این آبنماها چه میشود؟
گردشگران، مسافران و حتی مردم این کشورها سکههایی را درون حوضها و آبنماها میاندازند؛ پس راز انداختن سکهها چیست و تکلیف سکههای پرتاب شده چه میشود؟
رسم سکه انداختن مختص آبنمای در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایتالیا، ایران، هند و دیگر کشورهای آفریقا و اروپا نیز رواج دارد.
راز انداختن سکه در آبنماها چیست؟
از قدیم تاکنون سکه انداختن در آب نشانه خوش یمنی و شانس بوده است. در اکثر کشورها رسم بر این است که هر کس آرزویی دارد، باید سکهای در آب پرتاب کند.
جالب است که در چشمهها و حتی در پارکها و مرکز خریدها هر جا استخر آب و فوارهای باشد، افرادی را ببینیم که پول را در آنها پرتاب می کنند.
زمان و مکان دقیق ایجاد چنین رسم و خرافاتی معلوم نیست، اما انسانها این کار را از دیرباز به هدف برآورده شدن آرزوها انجام میدادهاند.
گردشگران، مسافران و حتی مردم این کشورها سکههایی را به درون آبنماها و حوضها میاندازند و براین موضوع که اگر سکه داخل حفره بیفتد به آرزویشان میرسند.
به معنای دیگر پرتاب سکه نشانهای از شانس و آینده روشن بوده است. به همین دلیل اگر کسی خواسته و آرزویی دارد می تواند سکه را در آب پرتاب کند.
درآمد معروفترین آبنمای جهان
یکی از معروفترین نمونههای آبنمای آرزو، فواره تروی در رم است.
فواره تروی به عنوان نقطه پایانی یک قنات ۲۱ کیلومتری به نام ویرگو ساختهشد که به نام الههای که سربازان را در هنگام تشنگی و خستگی به سمت آب راهنمایی میکرد، نامگذاریشد.
طبق سنتی، گردشگران پشت به بنای تروی میایستند و با دست راست سکه پولی را از روی شانه چپ به داخل آب میاندازند.
بر اساس گزارش «یورونیوز»، ارزش سالانه سکههای پرتاب شده به بیش از یک میلیون یورو میرسد.
در این گزارش آمده است: «هر روز حدود ۳ هزار یورو پول خرد به آبنمای تروی ریخته میشود که مجموع آن در سال به حدود ۱.۵ میلیون یورو میرسد.»
گفتنی است که مبلغ جمعآوری شده از حوض تروی، ۱۵ درصد از بودجه سالانه آن را تشکیل میدهد.
در سال ۲۰۲۲، ۱.۴ میلیون یورو از این فواره جمعآوری شده و انتظار میرود مبلغ جمعآوری شده در سال ۲۰۲۳ از این هم بیشتر شود
پولهایی که به آبنمای تروی میریزند چه میشود؟
شهرداری رم چند بار در سال پولها را از این آبنما جمعآوری میکند. بعد از آن سکهها زیر نظر پلیس خشک، بستهبندی و شمارش میشوند و درآمد بادآورده این آبنما برای کمک به نیازمندان استفاده میشود.
این پول برای کمک به فقرا و نیازمندان شهر استفاده شده و با آن غذاخوریهای فقرا، گرمخانهها، سوپرمارکتهای رایگان و پروژههای دیگر تأمین مالی میشود.
همچنین این پول در تعمیر و نگهداری مجتمعی در حومه رم استفاده میشود که شامل خانه سالمندان، غذاخوری و خدمات دندانپزشکی برای ساکنان فقیر شهر است.
رسم سکه انداختن در هند
به دلیل تنوع در مذهب مردم هندی از رسم و رسومات بسیار زیادی پیروی میکنند. برای مثال طبق عقیده مردم هند، چشمهها و رودخانهها محلی بسیار مقدس به شمار میآیند، به حدی که آنها اعتقاد دارند با انداختن چیزی ارزشمند مثل سکه در آب خوش شانسی ایجاد میشود و خدا به آنها سلامتی عرضه میدارد.
گفته میشود ریشه این کار در گذشته کشاورزان هندی بودهاند که سکههای مسی را درون آب میانداختند تا آب تمیز تصفیه شود.
رسم سکه انداختن در اروپا و افریقا
این رسم در آفریقا و اروپا نیز از قدیم وجود داشته است؛ در آفریقا مردم برای یافتن آب تمیز تلاش بسیاری میکردهاند و به محض آن که چاه یا سرچشمه تمیزی پیدا میکردند، به نشانه شکرگزاری از خدایان، سکهای به درون آب میانداختهاند تا برکت آن نیز بیشتر شود.
در کشورهای اروپایی جوانها به تقلید از پدرها و مادرهایشان از رسوم و آیین پیروی میکنند. بسیاری از مردم معتقد هستند که با پرتاب سکه در چشمه آرزوهایشان برآورده خواهد شد.
طبق آمار ثبت شده، تنها در سال ۲۰۰۶ در یکی از چشمههای اروپایی ملقب به چشمه آرزو، سه میلیون پوند سکه انداخته شده بود.
رسم سکه انداختن در ایران
مردم ایران سکههایی را به درون حوضها و آبنماها میاندازند و بر این موضوع که اگر سکه داخل حفره بیفتد به آرزویشان میرسند، معتقدند.
گفته میشود که این باور و اعتقاد مردم ایران برگرفته از آیین میترا در مذهب زرتشت است.
از مشهورترین مکانهایی که در آن سکه و حتی اسکناس پرتاب میشود، «حوض سکه» در باغ فین کاشان و «حوض ماهی و قنات» و حوض صحن آرامگاه سعدی در شیراز است.
جمعآوری این سکهها در ایران معمولا بر عهده مدیریت مکانهایی است که حوضها و آبنماها در آن قرار دارند.
عواقب انداختن سکه در آب چیست؟
سکههای پول کشورها که از فلزات مختلف ساخته میشوند، سلامتی انسان را به خطر میاندازند.
برای مثال در هند؛ بیشتر سکههای این کشور از آهن، فولاد و کروم ساخته میشوند.
در کشورهای اروپایی و آفریقایی نیز سکه ها از فلزات مختلف مانند نیکل، منگنز یا روی ساخته میشوند که ممکن است با انداخته شدن در آب، آن را آلوده کرده و فاجعه بوجود آورد.
کروم یکی از سمی ترین فلزاتی است که وقتی در آب حل میشود منجر به بروز بسیاری از بیماریهای خطرناک از جمله سرطان برای بدن میشود.