با استفاده جیمزوب، قویترین شواهد از وجود حیات در سیارهای بیگانه و دوردست کشف شد

پس از پیشرفت شگفتانگیز اخیری که وجود ۹۹.۷ درصد حیات در خارج از زمین را تأیید کرد، سؤالاتی در مورد ظاهر موجودات ساکن در این سیارات شروع شده است. آیا آنها مانند کسانی هستند که در فیلمها میبینیم؟ دانشمندان به این سوالات پاسخ میدهند.
با بازگشت به کشف «انقلابی»، دانشمندان قویترین شواهد حاکی از حیات در یک سیاره بیگانه دوردست را کشف کردند. ستارهشناسان با استفاده از دادههای تلسکوپ فضایی جیمز وب، مقادیر عظیمی از مواد شیمیایی تولید شده توسط حیات روی زمین را در جو K2-18b یافتند.
به گفته دانشمندان دانشگاه کمبریج، وجود «اقیانوس زنده» بهترین توضیح برای این کشف شگفتانگیز است.
سیاره K2-18b یک سیاره فراخورشیدی است که در فاصله ۱۲۴ سال نوری از زمین در صورت فلکی شیر قرار دارد. این زمین ۲.۶ برابر بزرگتر و ۸.۶ برابر جرم زمین است و کارشناسان معتقدند که احتمالاً توسط یک اقیانوس پوشیده شده و باعث شده است که آن را «دنیای Hycean» بنامند.
از طریق مشاهدات، دانشمندان میدانند که K2-18b به دور یک ستاره کوتوله قرمز در منطقهای به نام «منطقه قابل سکونت» میچرخد که در آن آب مایع وجود دارد. وقتی سیارهای از مقابل ستاره خود میگذرد، دانشمندان میتوانند نحوه جذب مواد شیمیایی مختلف در جو را ثبت کنند. این اثر انگشت شیمیایی گوگرد (DMS) و DMDS را نشان داد که تنها توسط موجودات زنده روی زمین تولید میشود.
دکتر آریک کرشنبام، جانورشناس دانشگاه کمبریج میگوید: این یک ماده شیمیایی پیچیده است که خیلی سریع تجزیه میشود. بنابراین اگر آن را در آنجا میبینید، باید چیزی آن را ساخته باشد. اگرچه دانشمندان نمیتوانند ۱۰۰ درصد مطمئن باشند که K2-18b یک دنیای هسی است، اگر اینطور باشد، اقیانوسها محتملترین مکان برای تکامل زندگی خواهند بود.
با این حال، Kirshenbaum، نویسنده «راهنمای یک جانورشناس برای کهکشان»، میگوید که زندگی در K2-18b با حیات امروزی روی زمین بسیار متفاوت خواهد بود.
او گفت: «حتی اگر اقیانوسی روی این سیاره وجود داشت، بیشتر شبیه چیزی بود که زمین در سه یا چهار میلیارد سال پیش، زمانی که حیات برای اولین بار تکامل یافت، به نظر میرسید. وی افزود: «بنابراین، میتوانیم با اطمینان کامل بگوییم که اکثریت قریب به اتفاق سیاراتی که هر نوع حیاتی را در خود دارند، دارای حیات ساده خواهند بود.»
او ادامه میدهد: «این بدان معناست که محتملترین شکل حیات موجودات میکروسکوپی مانند فیتوپلانکتون خواهد بود. روی زمین، این موجودات در نزدیکی سطح آب یافت میشوند و نور خورشید را از طریق فتوسنتز به انرژی تبدیل میکنند. نکته مهم این است که آنها دیمتیل سلولز (DMS) و دیمتیل سولفوکسید (DMDS) نیز تولید میکنند. بنابراین، اگر این مواد شیمیایی منبع بیولوژیکی داشته باشند، فیتوپلانکتونهای موجود در اقیانوسهای K2-18b محتملترین منبع هستند.»
با این حال، فقط به این دلیل که زندگی در K2-18b ساده است، به این معنی نیست که همه چیز کوچک خواهد بود.
دکتر Kirshenbaum میگوید: «منظورم از ساده، تعاملات ساده و یک اکوسیستم بسیار ساده است. بنابراین ممکن است موجوداتی بیابید که نور ستارگان را مانند گیاهان روی سیاره ما جذب میکنند، و سپس وقتی میمیرند و در آب فرو میروند، ممکن است موجودات دیگری را بیابید که از این موجودات مرده تغذیه میکنند. شاید حدود دو میلیارد سال پیش زندگی روی زمین شبیه به این بوده است.»
دکتر Kirshenbaum میگوید که محدودیتهای فیزیک و توانایی موجودات سزنده برای حرکت به این معنی است که حیات در K2-18b از جهاتی شبیه زندگی روی زمین خواهد بود. بنابراین، اگر حیات پیچیدهتر تکامل یافته باشد، ممکن است شبیه برخی از اولین موجودات در تاریخ زمین باشد. بر روی زمین، یکی از اولین موجوداتی که شروع به خوردن میکروارگانیسمها کرد، موجودی تکسلولی به نام تاژکدار بود که قدیمیترین موجود زنده در بین تمام جانوران روی زمین است.
این موجودات ساده شبیه پر بودند و از موهای میکروسکوپی برای جذب باکتریها و مصرف آنها استفاده میکردند. دانشمندان بر این باورند که چیزی بسیار شبیه به این احتمالاً نزدیکترین خویشاوند زنده زمین است، بنابراین موجودات ساده در K2-18b ممکن است شبیه به هم به نظر برسند.
گزارشها نشان میدهند که اگرچه حیوانات پیچیده اخیراً در تاریخ زمین تکامل یافتهاند، سابقه فسیلی ممکن است نکاتی در مورد چگونگی زندگی موجودات فضایی ارائه دهد.
دانشمندان بر این باورند که اولین حیوان تغذیهکننده با فیلتر در تاریخ زمین موجودی بزرگ شبیه میگو به نام Tamisiocaris borealis بوده که ۵۴۰ میلیون سال پیش میزیسته است. این حیوان از ساختارهای بلند و پر مانند در اطراف سر خود برای جمعآوری ذرات ریز از آب استفاده میکند. اگرچه این بعید است، اما اگر حیات پیچیدهتری در K2-18b وجود داشته باشد، ممکن است به روشی مشابه تکامل یافته باشد.
ارگانیسمهای پیچیدهتری حدود چهار میلیارد سال است که روی زمین وجود داشتهاند، اما تا حدود نیم میلیارد سال گذشته چیزی شبیه به حیوانات ظاهر نشده است. به گفته دانشمندان، این امکان وجود اشکال حیات با روابط پیچیده، مانند رفتارهای شکاری و فرار، در K2-18b را کاهش میدهد. با این حال، اگر حیات پیچیده وجود داشته باشد، دانشمندان ایدههایی درباره شکل ظاهری آن دارند.
از آنجایی که K2-18b به دور یک ستاره کوتوله قرمز میچرخد، نوری که به آن میرسد کمرنگ خواهد بود و محدودیتهایی را برای چگونگی توسعه حیات ایجاد میکند. ستارهشناس مایکل گرت، استاد دانشگاه منچستر، قبلاً به MailOnline گفت: «من فکر میکنم شکل زندگی پیچیده تا حد زیادی به محیطی که در آن رشد میکند بستگی دارد. اگر ستاره شما یک غول سرخ باشد، ممکن است با چشمانی بسیار حساستر و بزرگتر از ما زندگی پیدا کنید.»
پروفسور گرت همچنین گفت که اگر این سیاره دارای اتمسفر کمچگالی باشد، ممکن است حاوی «شکلهای حیات با بالهای بزرگ» باشد. به طور مشابه، در سال ۲۰۱۳، محققان ناسا دو سیاره آبی به نامهای Kepler-62e و Kepler-62f را کشف کردند که نامزدهای امیدوارکنندهای در جستجوی حیات بودند.
در آن زمان، بیل بوروکی، محقق ارشد، از مرکز تحقیقات ایمز ناسا، در صحبت با Space.com گفت که این سیارات میتوانند محل زندگی ماهیها یا حتی پرندگان باشند.
بوروکی گفت: «حداقل در اقیانوس ما، ماهی پرنده داریم. آنها برای فرار از شکارچیان پرواز میکنند. بنابراین ممکن است دریابیم که پرندگان در این سیاره اقیانوسی تکامل یافتهاند.»
از آنجایی که K2-18b مانند Kepler-62e و 62f یک دنیای آبی است، اقیانوسهای آن میتوانند محل زندگی ماهیهای پرنده بیگانه یا حتی پرندگان دریایی باشد.