تلسکوپ جیمز وب، قدیمیترین کهکشان جهان را رصد کرد (+تصاویر)
تلسکوپ جیمز وب قدیمیترین کهکشان با عمر ۱۳.۵ میلیارد سال را رصد کرد.
تلسکوپ جیمز وب از یک کهکشان ۱۳.۵ میلیارد ساله رونمایی کرده است که اکنون قدیمی ترین کهکشانی است که انسان توانسته پیدا کرده و به چشم ببیند.
اکتشافات فضایی تلسکوپ "جیمز وب" (James Webb) در حال انتشار است و تجزیه و تحلیل دادههای آن، کهکشانی را نشان میدهد که قدمت آن به ۳۰۰ میلیون سال پس از مهبانگ باز میگردد. این کهکشان که قدیمیترین کهکشان رصد شده تا کنون است، GLASS-z۱۳ نام دارد.
این کهکشان که GLASS-z13 (GN-z13) نام دارد، تنها ۳۰۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ بزرگ که ۱۲.۸ میلیارد سال پیش رخ داده، شکل گرفته است.
انتشار اولین تصویر رنگی «جیمز وب» از کیهان (+عکس)
رکورد قبلی قدیمیترین یا پیرترین کهکشان در اختیار کهکشان GN-z11 بود که در سال ۲۰۱۵ توسط تلسکوپ هابل کشف شده و ۴۰۰ میلیون سال پس از تولد جهان هستی شکل گرفته بود.
مشاهده برخی از اولین کهکشانهایی که پس از مهبانگ در ۱۳.۸ میلیارد سال قبل شکل گرفتهاند یکی از اهداف مهم این تلسکوپ فضایی است و دانشمندان بر این باورند که "وب" حتی قادر به رصد خوشههای ستارهای قدیمیتر نیز هست.
محققان "مرکز اخترفیزیک هاروارد و اسمیتسونیان" (Harvard and Smithsonian) نیز کهکشان دیگری به نام GLASS-z۱۱ را کشف کردهاند.
هردو این کهکشانها دارای جرمی معادل یک میلیارد خورشید هستند و این همان میزانی است که از یک کهکشان با چنین قدمتی انتظار میرود و این نشان میدهد که ستارهها حتی زودتر از تصور دانشمندان شکل گرفتهاند.
نخستین تصویر واضح تلسکوپ فضایی جیمز وب منتشر شد
آنها همچنین در مقایسه با کهکشان ما که ۱۰۰ هزار سال نوری قطر دارد، کوچک هستند. عرض GLASS-z۱۳ تقریباً ۱۶۰۰ سال نوری است در حالی که GLASS-z۱۱ تقریبا ۲۳۰۰ سال نوری عرض دارد.
گفتنی است تلسکوپ فضایی جیمز وب بزرگترین و قویترین تلسکوپ فضایی ساخت بشر بوده و ماموریت آن «کشف کیهان» اعلام شده است. این تلسکوپ فضایی در ۲۵ دسامبر ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شده بود.
تلسکوپ فضایی «جیمز وب» به نام شخصیتی به همین نام که دومین مدیر ناسا بود و از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۸ در این پست خدمت کرد، نامگذاری شده است.