کعبه کیسوا؛ تاریخچه ساخت و راز رنگ سیاه
پوشش کعبه نشان دهنده اهمیت بیتاللهالحرام و علاقه به تزیین و تبدیل آن به مکانی شریف و زیبا در خور جایگاه آن در اسلام است.
تاریخچه پوشش کعبه به دوران باستان برمیگردد که کعبه را با پارچهها و پردههای رنگین پوشانده بودند و با فتح مکه در سال ۶۳۰ رسول خدا بتها و مجسمهها را از کعبه برداشت و آنها را تطهیر کرد و پردههای ساده را جایگزین پردههای قدیمی کردند.
در اوایل دوران اسلامی، پوشش کعبه شاهد پیشرفتهای چشمگیری بود، زیرا از پارچههای تزئینی و گلدوزیها و از ابریشم، طلا و نقره برای ساخت پوشش استفاده میشد.
در ابتدا کعبه را سفید و سیاه و سبز و زرد میپوشاندند. تا اینکه ناصر العباسی آمد و آن را با براده سبز پوشاند، و روی آن را با پارچه سیاه مخفی کرد که تا کنون به همان شکل مانده است.
ساخت این روکش سیاه و ارسال آن به مکه از سال ۷۵۱ هجری بر عهده مصریان است.
در دو روستای قالیوبیه به نامهای «بیسوس و در ابوالغیث» موقوفهای برای پوشش کعبه تأسیس شد که سالانه ۸۹۰۰ درهم از این موقوفه دریافت میشد و این نظام تا زمان سلطان سلیمان عثمانی پابرجا بود.
پوشش کعبه در طول اعصار مختلف با اضافه شدن پارچههایی با گلدوزیهای فاخر و رنگهای روشن، تزئین و عرضه شده است. هفت روستا به موقوفه کعبه اضافه شد تا با ۹ روستا به تعهدات پوشش سالانه کعبه عمل شود.
مصر کسوا را در یک ظاهر مذهبی تشریفاتی به نام صفوف میفرستاد. این موکب شامل شترهای حامل روکش جدید، شترهای حامل آب و توشه زائران بود و تا رسیدن به حجاز توسط سربازان محافظت میشد و پس از آن مردان صوفی بر طبل میکوبیدند و بنرها را برافراشته میکردند.
پس از حج، لودر با حمل پوشش قدیمی کعبه برمیگشت و این پوشش بریده شده، بین بزرگان و امیران توزیع میشد. این قطعات از ارزش بالایی برخوردار بود و مورد قدردانی و احترام قرار میگرفت.
ساخت کیسوا تا سال ۱۹۶۲ میلادی در مصر ادامه یافت و پس از آن پادشاهی عربستان سعودی، ملک عبدالعزیز آلسعود با دستور تأسیس خانه شخصی برای ساخت کیسوا و استخدام ماهرترین جکارگران افتخار ساخت کیسوای کعبه را خود به عهده گرفت.