گوناگون
نیش پشه چه زمانی خطرناک است؟
ما همیشه در تمام فصول سال مورد گزش پشهها قرار گرفتهایم، اما ممکن است در تابستان و شبهایی که رطوبت هوا زیاد است، نیش پشهها شدیدتر و بیشتر به چشم بیاید.
پشههای ماده همیشه هوس دریافت وعدههای خونی انسانها و حیوانات را دارند، زیرا بدون این وعدهها نمیتوانند تخمگذاری کنند.
هنگامی که پشه شما را نیش میزند، پوست شما را با استفاده از قسمت خاصی از بدن خود به نام پروبوسیس که برای سوراخ کردن پوست و مکیدن خون طراحی شده، سوراخ میکند.
با توجه به اینکه پشه از خون تغذیه میکند، بزاق خود را به منافذ پوست تزریق میکند که دارای خصوصیاتی شبیه به داروی بیهوشی است، بنابراین تا زمانی که این پشه دور نشده و پرواز کند، نیش را احساس نمیکنید.
به گفته محققان، بزاق پشه حاوی پروتئینهای مختلفی است که در بدن انسان باعث ایجاد حساسیت میشوند و سلولهای دفاعی بدن این پروتئین را به عنوان یک ماده خارجی میشناسند، بنابراین شروع به حمله به آن میکنند و باعث خارش، حساسیت و ناراحتی میشوند.
واقعبینانه، نیش خود باعث خارش نمیشود، بلکه پاسخ سیستم ایمنی بدن به مواد ترشح شده توسط بزاق پشه در داخل پوست انسان است که باعث واکنش و آلرژی میشود و برخی افراد در مقایسه با دیگران که میتوانند واکنشهای تحریک کننده، دردناکتر و متورم را ایجاد کنند، واکنش شدیدی به گزش پشه ندارند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده نیش پشه را کشندهترین بیماری در جهان توصیف میکند.
اگر نیش پشه منجر به علائمی مانند تب، لرز، سردرد و درد مفاصل شود، باید نگران باشیم و باید با پزشک مشورت شود. به غیر از آن، نیش پشه ممکن است برای برخی از افراد یک علامت آشنا باشد.
اما همیشه باید این نکته را در نظر گرفت که برخی از افراد از جمله کودکان و سالمندان به نیش پشه حساس هستند، همانطور که افرادی هستند که به نیش زنبور یا گرده گل آلرژی دارند، بنابراین باید احتیاط کرد.
نیش پشههای خونخوار میتواند بیش از ۶ بیماری جدی را منتقل کند:
دنگی:
امروزه سازمان بهداشت جهانی نسبت به افزایش موارد دنگی در جهان هشدار میدهد که دلیل آن گرم شدن کره زمین و کمبود خدمات بهداشتی در برخی مناطق فقیر یا مناطق آسیب دیده از بلایای طبیعی و جنگ است. تب دنگی ممکن است در طول سیل و همچنین در هنگام خشکسالی و درجه حرارت بالا افزایش یابد.
مالاریا:
مالاریا در سال ۲۰۲۱ جان بیش از ۶۰۰ هزار نفر را گرفت. در همان سال حدود ۲۵۰ میلیون عفونت جدید ثبت شد. کارشناسان بهداشت معتقدند کودکان مناطق فقیر ۵ برابر بیشتر از سایر کودکان جهان در معرض ابتلا به مالاریا هستند. مالاریا یک بیماری تهدید کننده زندگی است که توسط نوعی انگل ایجاد میشود که با نیش پشه به پوست منتقل شده و گلبولهای قرمز را از بین میبرد و منجر به کم خونی شدید میشود. تشخیص و درمان بیماری در مراحل اولیه علائم را کاهش میدهد.
ویروس نیل غربی:
نیش پشههای حامل ویروس نیل غربی باعث اختلالات عصبی و در برخی موارد مرگ در انسان میشود. این ویروس که به اختصار WNV نامیده میشود، در محیطهای خاص در هنگام انتشار پشهها در فصول خاصی مانند اواخر تابستان یا اوایل پاییز ظاهر میشود. اگر ویروس موفق به عبور از سد خونی مغزی شود، میتواند باعث مننژیت شود و غشاهای اطراف و نخاع را از بین ببرد و در موارد پیشرفته تب، گرما و بیحسی، میتواند علت کوری و فلج باشد.
تب زرد:
امروزه این بیماری حدود ۴۰ کشور جهان را تهدید میکند. این یک بیماری با خونریزی شدید است که توسط ویروسی ایجاد میشود که از طریق نیش پشههایی به نام Aedes نیز منتقل شده و این پشه که در اطراف خانهها و جنگلها رشد میکند یک تهدید بالقوه برای امنیت بهداشت جهانی است.
ویروس زیکا:
سالها پیش، پس از شیوع بالای نوزادان با ناهنجاریهای مختلف، از جمله میکروسفالی، انقباض اندام و بدشکلی چشم، نام ویروس زیکا به چشم عموم بازگشت. در آن زمان، سازمان بهداشت جهانی هشدار خود را در مورد نیش پشههای آئدس لغو کرد، تخمین زده میشود که ۱۵ درصد نوزادان متولد شده از زنان آلوده به ویروس زیکا دارای نقص مادرزادی هستند.
چیکونگونیا:
یک بیماری ویروسی است که توسط پشههای آلوده به ویروس CHKV منتقل میشود. منجر به تب شدید شده که معمولاً با درد در مفاصل و ماهیچهها همراه است. مرگ و میر به ندرت به دلیل تب چیکونگونیا رخ میدهد، اما این بیماری ممکن است منجر به عوارضی شود که بر قلب و اعصاب در برخی از افراد از گروههای خطرناک مانند سالمندان و افراد مسن تأثیر بگذارد.
با وجود خطر شناخته شده پشهها برای مردم، حقایق جالبی در مورد آنها وجود دارد:
دارای سنسورهای بسیار پیشرفته است و در مکانیابی رگهای خونی از همه سنسورهای پزشکی برتری دارد.
پشههای نر از شهد گلها تغذیه میکنند و بر خلاف مادههایی که از خون تغذیه میکنند، موجوداتی صلحجو هستند.
پشه ماده دارای حس بسیار دقیقی است که به او امکان میدهد تا مکان قربانی را پیدا کند، زیرا غلظت گاز دی اکسید کربن ساطع شده از تنفس حیوانات و انسانها را حس میکند و پشه دارای حس بویایی بسیار بسیار قوی است.
پشهها به دلیل دمای بالاتر بدن زنان باردار نسبت به سایرین و افزایش میزان دیاکسید کربن ساطع شده از آن، دو برابر بیشتر از سایرین جذب زنان باردار میشوند.
خرطومی مکنده پشهها قابلیت حرکت و پیچش بالایی دارد و قادر است تا ۹۰ درجه تا شود.
پشه خون را میخورد و آن را نمیمکد، زیرا آب موجود در خون را فیلتر کرده و به صورت قطرات از پشت بدن خود خارج میکند و پروتئینهای موجود در خون را برای تولید تخم و تکثیر مصرف میکند.