پرتوی درخشان و مرموز در آسمان آمریکا: پای موشک چینی در میان است؟

در نیمهشب شنبه ۲۷ اردیبهشت، ناظرانی در نقاط مختلف ایالات متحده، از جمله جنوب تا نیومکزیکو، شاهد عبور یک پرتو نورانی مرموز در آسمان بودند که باعث شگفتی بسیاری از ستارهشناسان و علاقهمندان به پدیدههای فضایی شد.
ابتدا گمان میرفت این پدیده مربوط به «استیو» باشد؛ نوری سفید-بنفش که ناشی از رودخانههای ذرات باردار در آسمان است و در شرایط خاصی از طوفانهای ژئومغناطیسی دیده میشود. در آن شب زمین درگیر طوفان مغناطیسی G2 بود که بر اثر یک فوران خورشیدی بهطور غیرمنتظرهای با زمین برخورد کرده بود.
با این حال، دکتر جاناتان مکداول، اخترشناس و ردیاب اجرام فضایی، توضیح داد که منبع واقعی این پدیده، تخلیه سوخت مرحله دوم موشک چینی «ژوچوئه-۲» بوده که تنها ساعاتی پیش از آن توسط شرکت چینی LandSpace Technology پرتاب شده بود.
این موشک که با سوخت متان و اکسیژن مایع کار میکند، در ساعت ۰۴:۲۱ به وقت UTC از شمالغرب چین به فضا پرتاب شد. طبق اعلام دکتر مکداول، مرحله بالایی این موشک در ساعت ۰۵:۲۵ به وقت UTC از منطقه «فور کورنرز» در آمریکا عبور کرده و در ارتفاع حدود ۲۵۰ کیلومتری زمین، سوخت خود را تخلیه کرده است.
این سوخت که با نام «مثالوکس» شناخته میشود، متشکل از کربن، هیدروژن و اکسیژن است. زمانی که این مواد وارد لایهی باردار جو زمین (یونوسفر) میشوند، با پلاسما واکنش شیمیایی داده و نور تولید میکنند. این پدیده دقیقاً همان نوری را ایجاد کرده که بسیاری در آسمان مشاهده کردهاند.
دانشمندان پیشتر نیز چنین رخدادهایی را ثبت کردهاند. در سال ۱۴۰۰، پژوهشی توسط آزمایشگاه نیروی دریایی آمریکا نشان داد که ریزش سوخت در یونوسفر میتواند تابشی قابل مشاهده از زمین یا فضا تولید کند.
در حالی که موشکهای فالکون ۹ شرکت اسپیسایکس نیز با تخلیۀ سوخت در فضا الگوهای نورانی ایجاد میکنند، معمولاً این نمایشها به شکل مارپیچاند، در حالی که رد نوری شنبه شب مستقیم و کشیده بود.
این پرتاب، پنجمین پرواز موشک ژوچوئه-۲ محسوب میشود. شرکت LandSpace Technology در سال ۱۴۰۲ به عنوان نخستین شرکت جهان موفق شد موشکی با سوخت مثالوکس را با موفقیت به فضا بفرستد.