مقبره نیوتن از اهرام مصر هم بزرگتر بود
شش دهه پس از مرگ دانشمند برجسته، آیزاک نیوتن، یک طراح و معمار فرانسوی به دستور دولت فرانسه با ارائه طرحی خارقالعاده برنامه ساخت مقبره این دانشمند را چیده بود که اگر این پروژه بینظیر به مرحله اجرا میرسید، از هرم جیزه نیز بزرگتر بود.
اتین لوئیس بولِی برجستهترین و تأثیرگذارترین چهره معماری نئوکلاسیک فرانسه در سال ۱۷۸۴ و تنها ۶۰ سال پس از مرگ نیوتن طرحهای اولیه مقبره منحصربفرد این دانشمند را کشید.
مقبره نیوتن که قرار بود یادبودی ابدی برای این دانشمند برجسته باشد، اگر به مرحله اجرا میرسید مرتفعترین سازه ساخت دست بشر نام میگرفت. طرح این سازه از هرم جیزه نیز بزرگتر بود.
این مقبره یا سنوتاف ( سنوتاف بنای یادبودی است که صاحب آن در جای دیگری به خاک سپرده شده است) قرار بود از یک کره ۱۵۰ متری ساخته شود، یعنی ۱۱ متر بلندتر از هرم جیزه.
بخش بیرونی طرح این سنوتاف، کروی شکل و بزرگ بود که با سه طبقه با سطوح متحدالمرکز احاطه شده و روی هر بخش حلقهای از درختان سرو دیده میشد که نمایانگر سنتهای عزاداری در دوران یونان و رم باستان هستند.
فضای داخلی این کره، حفره بزرگی را نشان میداد که از یک توده کروی تشکیل شده و در پایین آن، پلهها به یک مقبره منتهی میشد که در برابر معماری کل سازه، کوچک به نظر میرسید. با حفرهسازی روی کره، برای ورود نور به فضای داخلی تاریک سازه نیز راه را باز کرده بودند. هنگام شب نیز نور یک منبع نور بزرگ در نقطه مرکزی به این سازه نور میبخشید.
طرح پیشنهادی تزئینات بسیار کمی دارد و به جز یک قرنیز در بالای طبقه اول موارد دیگری به چشم نمیخورند. دیوارهای خالی و فضای عاری از تزئینات نیز احساس غم را القا میکنند.
اگرچه این بنای یادبود هیچگاه به مرحله اجرا نرسید اما ظهور فناوریهای جدید به ساخت آن دستکم در جهانی دیگر کمک کرد. چند سال قبل شرکت لیندن لب، از نسخه واقعیت مجازی سنوتاف نیوتن رونمایی کرد.
گشت و گذار در این فضای بزرگ مجازی ممکن است زمان زیادی ببرد، بنابراین مهندسان قابلیت تلهپورت را نیز به عنوان راهی سریع برای جابهجایی در بخشهای مختلف به آن افزودند.
سنوتاف نیوتن که در صورت ساخت میتوانست یکی از شگفتیهای جهان از نظر معماری باشد اکنون تنها در جهانی مجازی قابل رویت است و این دانشمند بزرگ اکنون در کلیسای «وستمینسر» لندن در کنار چارلز داروین آرام گرفته است.