فروپاشی جریانهای اقیانوسی: خطر بزرگی که بشر را تهدید میکند
یک مطالعه علمی جدید نشان میدهد سامانه اصلی جریانهای اقیانوسی در آستانه فروپاشی قرار دارد و این مسئله میتواند منجر به پیامدهای نگرانکنندهای همچون افزایش سطح آب دریاها و کاهش شدید دما در برخی مناطق و افزایش آن در مناطق دیگر شود.
به گزارش مجله Science Advances، دانشمندان با استفاده از سیستمهای نرمافزاری پیچیده به روشی جدید برای شناسایی سیگنال اولیهای از فروپاشی این جریانها دست یافتهاند.
جریان اقیانوسی موسوم به چرخش وارونگی جریان گلف استریم در واقع جریان آبهای گرم و شور به سمت شمال در لایههای بالایی اقیانوس اطلس و جریان آبهای عمیقتر و سردتر به سمت جنوب است.
این جریانها حرارت و نمک را به مناطق مختلف زمین منتقل میکنند و نقش حیاتی در حفظ آب و هوای معتدل نیمکره شمالی دارند.
طی چندین دهه، دانشمندان نسبت به ثبات چرخش وارونگی جریان گلف استریم هشدار دادهاند، زیرا تغییرات آب و هوایی منجر به افزایش دمای اقیانوسها و ذوب یخها میشود که باعث اختلال در تعادل حرارت و آب شور مؤثر بر قدرت این جریانها میگردد.
دانشمندان با استفاده از یک ابررایانه برای اجرای مدلهای آب و هوایی پیچیده، افزایش تدریجی آب شیرین را به عنوان نمایندهای از ذوب یخها و بارش و جریان رودخانهها که میتواند شوری اقیانوس را کاهش دهد، شبیهسازی کردند.
آنها مشاهده کردند که با افزایش تدریجی آب شیرین، این چرخش تضعیف شده و ناگهان فرو میپاشد. آنها برای اولین بار با استفاده از این مدلهای پیچیده به فروپاشی این سامانه جریانی دست یافتهاند که خبر بدی برای سیستم آب و هوایی و بشریت است.
یافتهها نشان میدهد برخی نقاط اروپا ممکن است طی یک قرن تا 30 درجه سانتیگراد سردتر شوند که منجر به تغییر کامل آب و هوا در عرض یک یا دو دهه خواهد شد.
همچنین کشورهای نیمکره جنوبی ممکن است افزایش دما را تجربه کنند. علاوه بر این، فروپاشی این سامانه میتواند منجر به افزایش حدود یک متری سطح آب دریاها شود.
این مطالعه به مجموعه رو به رشد شواهدی میپیوندد که نشان میدهد ما در آستانه نقطه عطف قرار داریم، شاید حتی زودتر از آنچه تصور میشد. مطالعات قبلی نیز هشدار دادهاند که این سامانه حیاتی در معرض خطر جدی است و ممکن است در سال ۲۰۲۵ فرو بپاشد.