سه سناریوی بانک جهانی برای بازار نفت
بانک جهانی انتظار داشت قیمت جهانی نفت در سه ماهه چهارم سال جاری به طور متوسط ۹۰ دلار در هر بشکه باشد، اما حالا هشدار داده که تشدید درگیریها در خاورمیانه میتواند قیمتها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
آخرین گزارش منتشر شده از سوی بانک جهانی در مورد انتظارات از بازار کالا، نشان میدهد که قیمت نفت از آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس تنها شش درصد افزایش یافته است، در حالی که قیمت کالاهای کشاورزی و بیشتر فلزات و سایر مواد اساسی چندان تغییری نداشتهاند.
این گزارش با بررسی مسیرهای تاریخی مربوط به درگیریهای منطقهای از دهه ۱۹۷۰ تا کنون، سه سناریوی ممکن را پیشبینی کرده است:
سناریوی اول (اختلال جزئی)
بانک جهانی معتقد است که این سناریو معادل کاهش تولید نفتی است که جهان در جریان جنگ داخلی لیبی در سال ۲۰۱۱ شاهد آن بود و حدود ۵۰۰ هزار تا ۲ میلیون بشکه در روز از میزان عرضه جهانی کاسته شد. در این سناریو، قیمت نفت بین ۹۳ تا ۱۰۲ دلار در هر بشکه متغیر است.
سناریوی دوم (اختلال متوسط)
این سناریو - تقریباً معادل جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ - باعث کاهش عرضه جهانی نفت به میزان ۳ تا ۵ میلیون بشکه در روز میشود و قیمت ها را به ۱۰۹ تا ۱۲۱ دلار در هر بشکه میرساند.
سناریوی سوم (اختلال عمده)
بر اساس گزارش بانک جهانی، این سناریو نزدیک به تاثیر تحریم نفتی کشورهای عربی در سال ۱۹۷۳ است که عرضه جهانی نفت را بین شش تا هشت میلیون بشکه در روز کاهش داد. این اتفاق در ابتدا قیمتها را به ۱۴۰ تا ۱۵۷ دلار در هر بشکه میرساند که جهشی ۷۵ درصدی است.
آیهان کوس، معاون اقتصادی بانک جهانی گفت: «افزایش قیمت نفت در صورت تداوم باعث افزایش قیمت مواد غذایی میشود. اگر شوک شدیدی در قیمت نفت رخ دهد، قیمت مواد غذایی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه افزایش مییابد.»