فقر بر رشد مغز کودکان اثر میگذارد؟
مطالعه صورت گرفته توسط پژوهشگران آمریکایی نشان میدهد، تجربه فقر در دوران کودکی تأثیر منفی و پایداری بر رشد و توسعه مغز دارد.
طبق مطالعات جدید، کودکانی که در خانوادههای فقیر بزرگ میشوند، فعالیت کمتری در بخشهای کلیدی مغز که با فکر کردن و آموختن ارتباط دارد نشان میدهند.
متخصصان دانشگاه "کلمبیا" دریافتند که رشد مغزی نوزادانی که در خانوادههایی با درآمد پایین متولد میشوند بسته به حمایت مالی که به آنها داده میشود تفاوت دارد.
اسکنهای مغزی کودکان یک ساله نشان داد که فعالیت مغزی فرزندان خانوادههایی که ماهانه ۳۳۳ دلار حمایت مالی دریافت میکردند نسبت به گروهی که تنها ۲۰ دلار دریافت میکردند، بیشتر است.
مشخص نیست که این تفاوت با بالا رفتن سن کودکان ادامه مییابد یا خیر. نحوهی اثرگذاری آن بر رشد شناختی و رفتاری نیز مشخص نیست.
محققان اکنون در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه این حمایتهای مالی میتواند برای کودکان مفید باشد. احتمالاتی مثل تسهیل تغذیه بهتر یا کاهش استرس والدین وجود دارد.
به گفته محققان، در هر صورت نتایج نشان میدهد که مداخلات انجام شده برای کاهش فقر میتواند به رشد مغز نوزادان کمک کند.
آنها دریافتند، مناطق مغزی درگیر در فرآیندهای یادگیری، زبان و رشد عاطفی در بین فرزندانی که والدین آنها از تحصیلات بالاتری برخوردار بوده یا در مشاغل حرفهایتر مشغول فعالیت هستند، از پیچیدگی بیشتری برخوردار است. بر این اساس، تجربه فقر در دوران کودکی تأثیر منفی و پایداری بر رشد مغز دارد.
رشد و توسعه ابتدایی مغز همزمان با کسب تجربههای اولیه در دوران کودکی و در محیط خانواده اتفاق میافتد؛ به همین دلیل وضعیت اجتماعی ـ اقتصادی خانواده تأثیر قابل توجهی بر رشد مغزی کودک دارد. وضعیت اجتماعی ـ اقتصادی شامل سطح درآمد خانواده، سطح تحصیلات والدین و عوامل دیگری است که بر سلامت روان، رشد مغزی و موفقیت تحصیلی کودک اثر میگذارد.