هشدار جدی: سنگ مصنوعی قاتل خاموش است!
استفاده روزافزون از سنگ مصنوعی در صنعت ساختمانسازی، زنگ خطر را برای سلامت کارگران به صدا درآورده است.
به گزارش «دیلی میل»، آمارهای رسمی نشان میدهد که در سال گذشته در بریتانیا ۱۱ مورد ابتلا به بیماری ریوی ناشی از استنشاق گرد و غبار کریستالی سیلیس در حین تولید و نصب سنگ مصنوعی گزارش شده است که منجر به یک مورد فوتی نیز شده است.
سنگ مصنوعی که عمدتاً از کوارتز خرد شده و رزین تشکیل شده است، در هنگام برش و پرداخت، مقدار زیادی گرد و غبار کریستالی سیلیس آزاد میکند. این گرد و غبار به شدت مضر بوده و استنشاق آن میتواند منجر به بیماریهای ریوی جدی و حتی مرگ شود.
کارشناسان خواستار وضع قوانین سختگیرانه برای کنترل و کاهش تماس کارگران با گرد و غبار کریستالی سیلیس شدهاند. آنها تاکید میکنند که تا زمان ممنوعیت کامل استفاده از این ماده، باید تدابیر ایمنی لازم برای محافظت از سلامت کارگران به طور کامل اجرا شود.
بیماریهای ریوی ناشی از استنشاق گرد و غبار کریستالی سیلیس، اغلب در مراحل اولیه تشخیص داده نمیشوند و زمانی که علائم ظاهر میشوند، معمولاً بیماری در مراحل پیشرفته قرار دارد.
در سال گذشته، هشت مرد بین ۲۷ تا ۵۶ سال به دلیل ابتلا به این بیماری به کلینیک تخصصی بیماریهای ریوی شغلی ارجاع داده شدند. دو نفر از این بیماران نیاز به پیوند ریه داشتند، سه نفر به بیماری خود ایمنی مبتلا بودند و دو نفر نیز به عفونت ریه ناشی از باکتری غیر سل مقاوم به درمان دچار شده بودند.
تحقیقات نشان میدهد که کارگرانی که در معرض این گرد و غبار قرار گرفتهاند، به طور متوسط ۱۲.۵ سال در معرض خطر بودهاند، اما این مدت زمان برای برخی از آنها بین ۴ تا ۴۰ سال بوده است. نکته قابل توجه این است که همه این افراد در شرکتهای کوچک با کمتر از ۱۰ کارمند مشغول به کار بودهاند.
با وجود اینکه هیچکدام از این کارگران به طور مستقیم در تولید یا نصب سنگ مصنوعی فعالیت نداشتند، اما در مرحله پایانی یعنی برش و پرداخت سنگها نقش داشتهاند. متاسفانه، در اکثر موارد، کارگران بدون استفاده از تجهیزات حفاظت تنفسی مناسب و سیستم تهویه مناسب، در معرض گرد و غبار قرار گرفتهاند.
پزشکان متخصص در بیماریهای ریوی شغلی، با اشاره به وخامت شرایط بیماران و پیشرفت سریع بیماری در بیش از نیمی از موارد، خواستار وضع قوانین سختگیرانهتر برای کنترل و کاهش تماس کارگران با گرد و غبار کریستالی سیلیس شدهاند.
آنها همچنین پیشنهاد کردهاند که به تدریج استفاده از این ماده خطرناک در صنعت ساختمانسازی محدود و در نهایت ممنوع شود.
کارشناسان سلامت و محیط زیست خواستار ممنوعیت استفاده از سنگ مصنوعی شدهاند. این ماده که در ساخت سطوح آشپزخانه و حمام استفاده میشود، حاوی مقادیر بالایی از کریستال سیلیس است که استنشاق آن میتواند به بیماریهای ریوی کشنده منجر شود.
دکتر جوهانا فیری، متخصص بیماریهای ریه، هشدار داد که این بیماری درمان قطعی ندارد و تشخیص آن برای بیماران و خانوادههایشان بسیار دردناک است. بسیاری از مبتلایان به این بیماری، جوانانی هستند که تنها چند سال در معرض این ماده خطرناک قرار گرفتهاند.
دولت بریتانیا در پاسخ به این نگرانیها، اعلام کرده است که قوانین و مقررات سختگیرانهای برای محافظت از کارگران در برابر خطرات مواد خطرناک وجود دارد و در حال همکاری با صنعت برای افزایش آگاهی در مورد خطرات سنگ مصنوعی است. همچنین، دولت در حال بررسی گزینههای مختلف برای تقویت اقدامات کنترلی است.
با این حال، کارشناسان معتقدند که تنها راه موثر برای محافظت از سلامت کارگران، ممنوعیت کامل استفاده از سنگ مصنوعی است. آنها تاکید میکنند که این اقدام ضروری است تا از بروز موارد جدید بیماری و مرگهای ناشی از این ماده خطرناک جلوگیری شود.