ابراهیم رئیسی؛ وارث یک اقتصاد بحرانزده
دولت ابراهیم رئیسی در شرایطی کار خود را آغاز میکند که در نتیجه تحریمهای امریکا و فساد حکومت، کشور با یک بحران اقتصادی بسیار شدید دست و پنجه نرم میکند.
اقتصاد ایران از تورم شدید و نرخ بالای بیکاری رنج میبرد و تحریمهای امریکا علیه بخشهای مالی و نفتی ایران نیز مزید بر علت شده تا ارزش پول ملی این کشور (ریال) به شدت سقوط کند.
این بحران با آغاز همهگیری کرونا، ویروسی که در کل خاورمیانه بیش از همه ایران را تحت تأثیر قرار داده، تشدید شده است.
غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران، میگوید سهم این کشور از اقتصاد جهان طی 40 سال گذشته 50 درصد کاهش یافته است.
رئیسی در شرایطی کشور را تحویل میگیرد که ایران مشغول مذاکره با شش قدرت جهان به منظور احیای توافق هستهای است که دونالد ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد، چرا که اعتقاد داشت این توافق بیشتر به نفع تهران بوده است.
با بازگشت تحریمهای امریکا علیه ایران، درامدهای نفتی این کشور کاهش یافت و دسترسی ایران به سیستم بانکداری جهانی قطع شد. در چنین شرایطی ایران بسیار امید دارد با احیای برجام بتواند محدودیتهای امریکا را لغو کند.
احیای اقتصاد و لغو شدیدترین تحریمهای امریکا در صدر اولویتهای اقتصادی قرار دارد که پیش روی ابراهیم رئیسی است.
سال گذشته نرخ تورم به 36.5 درصد رسید و بر اساس برآوردهای صندوق بینالمللی پول، این نرخ امسال به 39 درصد هم میرسد.
قیمت کالاهای اساسی مثل نان و برنج روزانه بالا میرود و خوردن گوشت برای بسیاری از ایرانیها به رویا تبدیل شده است.
یکی از مقامات ایرانی در گفتگو با رویترز میگوید بزرگترین چالش رئیسی، بحث اقتصاد است. او اگر نتواند برای معضل اقتصاد راه حلی بیندیشد، مردم بار دیگر به خیابانها میریزند.
بیش از 1.5 میلیون نفر از ایرانیها بیکار شدهاند و بر اساس آماری که وبسایت تجارت نیوز ارائه کرده، نرخ بیکاری به 25 درصد رسیده است. این در حالی است که بر اساس آمار ارائه شده از سوی مرکز پژوهشهای مجلس در پایان سال گذشته میلادی، 35 درصد ایرانیها زیر خط فقر زندگی میکنند.