«سیف العدل» جانشین رهبر «القاعده» چه ارتباطی به ایران و طالبان دارد؟
«سیف العدل» جانشین رهبر «القاعده» چه ارتباطی به ایران و طالبان دارد؟ سازمان ملل پاسخ میدهد
سازمان ملل گزارشی در مورد «سیف العدل»، جانشین ایمن الظواهری رهبر پیشین القاعده و ماهیت نقشی که ایران و طالبان در تاخیر اعلام او به عنوان جانشین الظواهری بازی میکنند، منتشر کرد.
با وجود که چندین ماه از اعلام «جو بایدن»، رئیس جمهوری آمریکا درباره کشته شدن «ایمن الظواهری»، رهبر «القاعده» در کابل در ماه اوت ۲۰۲۲ میگذرد، این گروه تروریستی نه تنها درباره کشته شدن رهبر خود اظهارنظری نمیکند بلکه جانشین وی را هم اعلام نکرده است.
کشته شدن «ایمن الظواهری» رهبر پیشین القاعده:
در اواخر ماه ژوئیه سال گذشته، «ایمن الظواهری»، هنگام بیرون آمدن از بالکن خانه خود در منطقه مسکونی لوکس «شیرپور» کابل،پایتخت افغانستان مورد اصابت یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی قرار گرفته و در جا کشته شده است.
که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در اوت ۲۰۲۲ این خبر را اعلام کرده و گفته بود: «ایمن الظواهری در حمله پهپادی ارتش این کشور به خانهای که به گفته آنها محل اختفای الظواهری بوده، کشته شده است.»
پس از کشته شدن الظواهری، گروه طالبان در افغانستان این حمله هوایی را تأیید کردند اما گفتند که هیچ نشانهای از کشتهشدن الظواهری پیدا نکردهاند.
«ذبیح الله مجاهد»، سخنگوی طالبان، در این مورد گفت: «در محل برخورد پهپاد آمریکایی در کابل، هیچ جسدی پیدا نکردهایم. و مواد انفجاری به کار رفته در این حمله همه چیز را به طور کامل نابود کرد.
«سیف العدل» کیست؟
«سیف العدل» که «سیف العادل» هم خوانده میشود، متولد مصر در سال ۱۹۶۰ یا ۱۹۶۳ است یکی از معدود بنیانگذاران زنده القاعده است.
کمیته کارشناسان ملل متحد در گزارش جدیدش اعلام کرد که پس از کشته شدن ایمن الظواهری در کابل، «سیف العدل» رهبری القاعده را به دست گرفته و در حال حاضر در ایران زندگی میکند.
سیف العدل که نام او در صدر فهرست تروریستهای تحت تعقیب افبیآی قرار دارد، از اعضای «جهاد اسلامی مصر» بوده است، گروهی که پیش از این ظواهری رهبر آن بود.
«سیف العدل» چه ارتباطی به ایران و طالبان دارد؟
کشته شدن «الظواهری» در کابل سوالاتی را در مورد چگونگی انتخاب جانشین وی و نامزدهای جانشین برای این سمت و ماهیت نقشی که ایران و طالبان در تاخیر اعلام جانشین الظواهری بازی میکنند، مطرح کرده است.
کمیته کارشناسان ملل متحد در گزارش اخیر خود به این سوالات پاسخ داده است.
بر اساس اطلاعاتی که از اغلب کشورهای عضو این سازمان به دست آمده است، رهبری القاعده پس از کشتهشدن «ایمن الظواهری» به سیف العدل رسیده است اما گروه تروریستی القاعده به خاطر «حساسیتهای سیاسی مربوط به ایران و افغانستان تحت حاکمیت طالبان» تاکنون به طور رسمی این مسئله را اعلام نکرده است.
«سیف العدل»، جانشین ایمن الظواهری در ایران:
کمیته کارشناسان ملل متحد در گزارش خود نوشت که پس از کشته شدن ایمن الظواهری در کابل، «سیف العدل» رهبری القاعده را به دست گرفته است و در حال حاضر در ایران است؛ امری که منجر به عدم تایید نقش جدید سیف العدل در القاعده به طور علنی شده است.
در این گزارش که روز دوشنبه (۱۳ فوریه) منتشر شد، توضیح داده شد که سازمانهای اطلاعاتی غربی، از جمله سازمان اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا، مدتها است که العدل را جانشین احتمالی الظواهری میدانستند اما یکی از سازمانهای اطلاعاتی این کشورها حضور رهبر جدید القاعده در ایران رد کرده است.
روزنامه «گاردین» بریتانیا همچنین در این باره نوشته است: «به نظر میرسد «العدل» در ایران باشد زیرا بسیاری از اعضای ارشد گروه تروریستی القاعده پس از حمله آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱برای حفظ امنیت خود به ایران رفتهاند.
«سیف العدل» و بحران «مشروعیت طالبان» در افغانستان:
کارشناسان سازمان ملل در گزارش خود می گویند که حضور الظواهری در کابل مایه شرمساری برای طالبان بوده است که برای کسب مشروعیت بین المللی برای دولت خود تلاش دارند و با تایید کشته شدن «الظواهری» بحران مشروعیت طالبان را بیشتر تشدید خواهد کرد.»
به معنای دیگر، القاعده مراعات طالبان افغانستان را میکند و در مورد وضعیت رهبری خود سکوت می کند زیرا مقامات گروه طالبان هنوز به مرگ ایمن الظواهری در کابل اعتراف نکردهاند.
شایان ذکر است که «افبیآی»آمریکا برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری یا محکومیت «سیف العدل» شود، ۱۰ میلیون دلار جایزه گذاشته است.