هشدار دانشمندان درباره گسترش جهانی یک قارچ مرگبار با گرمایش زمین

دانشمندان هشدار دادهاند که قارچهای بیماریزا، که سالانه جان میلیونها نفر را میگیرند، در پی افزایش دمای زمین بهسرعت در حال گسترش به مناطق جدیدی در جهان هستند، در حالی که آمادگی کافی برای مقابله با این تهدید رو به رشد وجود ندارد.
قارچها از جمله موجودات زنده رایج در طبیعت هستند و تقریباً در همه جا، از خاک و آب گرفته تا کودهای آلی، یافت میشوند. گرچه نقش زیستمحیطی مهمی دارند، اما برخی از آنها میتوانند تهدیدی جدی برای سلامت عمومی باشند. برآوردها نشان میدهد که عفونتهای قارچی سالانه حدود ۲.۵ میلیون نفر را به کام مرگ میکشانند.
در مطالعهای تازه، پژوهشگرانی از دانشگاه منچستر بریتانیا با بهرهگیری از مدلهای رایانهای و پیشبینیهای اقلیمی، نقشهای از مسیر احتمالی گسترش قارچ «آسپرژیلوس» ترسیم کردهاند. آسپرژیلوس، گروهی رایج از قارچهاست که در سراسر جهان وجود دارد و میتواند موجب بیماری خطرناکی بهنام «آسپرژیلوز» شود. این بیماری اغلب ریهها را درگیر میکند.
نتایج این مطالعه که هنوز در حال بررسی علمی است، نشان میدهد که با وخیمتر شدن بحران اقلیمی، برخی گونههای آسپرژیلوس بهطور قابلتوجهی دامنه پراکندگی خود را گسترش خواهند داد و به مناطق جدیدی در آمریکای شمالی، اروپا، چین و روسیه خواهند رسید.
دکتر نورمان فان راین، یکی از نویسندگان این پژوهش و متخصص تغییرات اقلیمی و بیماریهای عفونی در دانشگاه منچستر، گفت: «قارچها نسبت به ویروسها و انگلها کمتر مورد مطالعه قرار گرفتهاند، اما نقشههایی که تهیه کردهایم نشان میدهند که این موجودات آینده بسیاری از مناطق جهان را تحت تأثیر قرار خواهند داد.»
افزایش توجه عمومی به این موضوع بیارتباط با سریال معروف «آخرین بازمانده از ما» نیست؛ اثری تخیلی که جهانی را به تصویر میکشد که در آن قارچی مرگبار انسانها را به موجوداتی خشن و بیرحم تبدیل میکند. گرچه این اثر هنری از دنیای واقعی فاصله دارد، فان راین ابراز امیدواری کرده که بتواند آگاهی عمومی نسبت به تهدید قارچهای واقعی را افزایش دهد.
قارچ آسپرژیلوس در خاک بهصورت رشتههایی ظریف رشد میکند و روزانه میلیونها هاگ ریز را به هوا میفرستد. بیشتر مردم این هاگها را بدون مشکل خاصی استنشاق میکنند، اما افرادی با بیماریهای ریوی مانند آسم، فیبروز کیستیک یا بیماران دارای سیستم ایمنی ضعیف همچون مبتلایان به سرطان یا کووید-۱۹، در معرض خطر بالایی قرار دارند.
در صورت ناتوانی سیستم ایمنی در دفع این هاگها، قارچ شروع به رشد میکند و بهگفته فان راین، «صراحتاً بدن را از درون میخورد».