۴ حالت خطرناک هنگام خواب که باید به آنها توجه کنید!
مدیریت خواب از مسائل بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود، چراکه غفلت از خواب کافی میتواند شما را در طول روز ناراحت کند و خلق شما را بد کند.
خسته از خواب بیدار شدن، بر خلق و خوی شخص تاثیر منفی داشته و تمام روز را کسل و بی حال سپری میکند. برخی از افراد نیز نوشیدنیهای کافئیندار مثل قهوه و چای را برای رفع خستگی انتخاب میکنند که مصرف بیرویه آن هم عوارض بعدی خود را به همراه خواهد داشت.
بدخوابی همچنین، ممکن است به مرور زمان بر سلامتی شما تأثیر بگذارد و باعث بروز برخی از بیماریهای شایع مانند بیماری قلبی، دیابت، چاقی و حتی سکته مغزی شود.
بر اساس تحقیق انجمن روانپزشکی آمریکا، اختلالات خواب شامل مشکلاتی در کیفیت، زمان و میزان خواب است که منجر به پریشانی در طول روز و اختلال در عملکرد طبیعی بدن میشود. انواع متعددی از اختلالات خواب وجود دارد که شامل بیخوابی به عنوان شایعترین آنها میشود. علاوه بر این، سایر اختلالات خواب از جمله آپنه انسدادی خواب، نارکولپسی و سندرم پای بیقرار نیز مشکلاتی دیگری را به همراه دارند.
آپنه خواب
اختلال آپنه خواب به معنای توقف یا کاهش تنفس در طول خواب برای مدتی کوتاه، اما با تعداد زیادی از وقفهها است.
پزشکان معتقدند که آپنه خواب میتواند با بروز یا شدت بیماریهای مرتبطی همچون دیابت وابسته باشد. آزمایشات نشان دادهاند که آپنه خواب میتواند با خطر ابتلا به دیابت مرتبط باشد و میتواند باعث افزایش سطح قند خون شود.
به علاوه، آپنه انسدادی خواب با کاهش اکسیژن در سیستم بدنی همراه است و ممکن است در طولانی مدت باعث آسیب قلبی شود.
خروپف طولانی مدت
خروپف طولانی مدت ممکن است با بیماری قلبی مرتبط باشد. این اختلال ناشی از نداشتن فضای کافی زبان در پشت گلو، به ویژه در افراد چاق، نارسایی قلبی دارند یا به پشت میخوابند.
تحریک تنفس توسط برخی مواد شیمیایی در مغز کنترل میشود، اما در برخی از افراد خروپف کننده، این فرایند به مشکل برخورده و باعث کاهش چشمگیر سطح اکسیژن و افزایش کورتیزول، آدرنالین و سایر هورمونها میشود. این هورمونها با فشار خون بالا و ناهماهنگی قلب همراه هستند و میتوانند منجر به نارسایی قلبی شوند یا آن را تشدید کنند که در نتیجه ممکن است باعث حمله قلبی و حتی مرگ ناگهانی شوند.
سندرم پای بیقرار
سندروم پای بیقرار، یا به عبارتی ویلیس اِکبوم، یک اختلال عصبی است که باعث ایجاد کشش غیرقابل کنترل در پاها و شدت بیشتر آن در شب میشود. حرکت پا ممکن است به طور موقت این احساس ناخوشایند را تسکین دهد.
گرچه شاید سخت باور شود، اما باید بدانید که بین این سندرم عجیب و بیماری قلبی ارتباطی وجود دارد. در این رابطه، مطالعات نشان دادهاند که زنان مبتلا به سندروم پای بیقرار در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی و مرگ ناگهانی هستند.
همچنین، تحقیقات نشان میدهد که مردان و زنانی که با این سندروم مبتلا هستند، احتمالاً به دیابت نوع ۲، چاقی، فشار خون بالا و آپنه خواب مبتلا هستند؛ که همه این عوامل خطر بیماری قلبی و حمله قلبی را افزایش میدهند. درمانهای موجود برای کنترل این سندروم شامل مصرف داروها میشود، اما بهتر است فرد مبتلا به صورت کامل معاینه شده و علل زمینهای مانند بیماری پارکینسون و نارسایی کلیه نیز بررسی شود.
حمله خواب
حمله خواب یا نارکولِپسی ، یک اختلال خواب عصبی است که بر نحوه کنترل خواب و بیداری مغز اثر میگذارد و میتواند باعث خواب آلودگی شدید در طول روز شود. در افراد بیشتر مبتلا به این اختلال، فشار خون در طول خواب به طور طبیعی کاهش مییابد. تحقیقات نشان میدهد که تکرار این حالت میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد. همچنین، افراد مبتلا به نارکولِپسی اغلب دچار دیابت، افسردگی و چاقی هستند که این حالات نیز به طور مستقل با بیماری قلبی مرتبط هستند.