این سوسک شگفتانگیز چرخه طبیعت را زیر پا میگذارد!

دانشمندان در پژوهشی جدید، سوسکی را مورد بررسی قرار دادهاند که به شکلی عجیب چرخه شبانهروزی ۴۸ ساعته دارد.
زندگی روی کره زمین با گردش زمین به دور خورشید در یک چرخه ۲۴ ساعته جریان دارد. جانوران و گیاهان هم مانند انسانها دارای ساعت شبانهروزی هستند که سوخت و ساز بدن و رفتارشان را کنترل میکند. اما این سوسک خاص، با الگوی حاکم بر طبیعت هماهنگ نیست.
همزمان با چرخش زمین، ساعت فیزیولوژیکی انسان هم تغییر میکند. نور روز باعث تنظیم فعالیت مولکولهای ساعتسنج بدن میشود. این مولکولها عملکردهای بدن را تنظیم میکنند، گاهی با هورمونها همراه میشوند و گاهی به تنهایی عمل میکنند، اما همیشه راه را نشان میدهند.
پروفسور لیل و همکارانش در دانشگاه کالیفرنیا دیویس، در پژوهشی شگفتانگیز مولکولهای ساعتسنجی را کشف کردهاند که به روشی کاملاً متفاوت عمل میکنند.
سوسک چیفر، گونهای از سوسکهای سرگینچرخان یا شاخدارسوسکان است که به نظر میرسد کنترل ساعت بدنش در دست هورمونهای جنسی است.
هورمونهای جنسی در بدن این سوسک یک ریتم درونی ایجاد میکنند که باعث میشود چرخه شبانهروزیاش به جای ۲۴ ساعت معمول، حدود ۴۸ ساعت باشد.
شروع و پایان ساعت درونی عجیب این سوسک دو برابر یک چرخه شبانهروزی طول میکشد. به همین دلیل این چرخه به عنوان ریتم دوشبانهروزی شناخته میشود.
البته چرخه بدن برخی از انسانها نیز با ریتم دوشبانهروزی مطابقت دارد اما ریتم ۴۸ ساعته در طبیعت بسیار نادر است.
این سوسک عجیب که در آسیا به عنوان آفت مخرب محصولات کشاورزی شناخته میشود، میتواند هر شب جفتگیری کند. مادهها در شب از خانههای خاکی خود بیرون میآیند و با ترشح فرومونهای جنسی، توجه نرها را جلب میکنند. نرها نیز به راحتی به این عطر واکنش نشان میدهند.