نورهای عجیب و غریب در آسمان مراکش همزمان با زلزله!
در تصاویر منتشرشده از لحظه وقوع زلزله مرگبار مراکش نورهای عجیب آبی رنگی در آسمان مشاهده شد.
تصاویری در شبکههای اجتماعی منتشر شده که نشان میدهد همزمان با زلزله مهیب در مراکش نورهای عجیب آبیرنگی در آسمان مشاهده شده که پس از آن زلزله شدت بیشتری پیدا میکند. جالب اینکه در زلزله ترکیه و سوریه هم چنین نورهایی بود.
یکی از پدیدههای غریب که علم هنوز برایش پاسخی دقیق نیافته نورهای عجیب درست لحظاتی پیش از وقوع زلزله است که در سالهای اخیر در قهرمان مرعش ترکیه ، توکیوی ژاپن، مکزیکو سیتی مکزیک و اخیرا در مراکش در زمین لرزههای بالای ۷ درجه دیده شده اند.
ابتکار جالب کریس رونالدو برای کمک به زلزلهزدگان مراکشی
نورهای عجیب و غریب لحظه زلزله، این یکی از داغترین بحثهای شبکه های اجتماعی و کاربران فضای مجازی پس از انتشار ویدیویی از آسمان مراکش در لحظه وقوع زلزله مرگبار بوده است. شایعات بسیاری را به همراه داشت اما کارشناسان میگویند از نظر علمی اثبات شده است این نورها بر اساس نظریه آتش شکل میگیرند و باقی شایعات را نباید باور کرد.
به دلایل مختلف نور و صدای زلزله گزارش شده است و درست هم است، دلایل مختلفی برای نور دیدن شدن در زلزله وجود دارد، جرقه ای که در هنگام زلزله رخ داده میشود به دلیل شکستگی در سنگ ها است که موجب اشتعال گازهایی می شود که در محیط پخش شده اند و هوا روشن می شود.
بسیاری از مردم گزارش میدهند که آتشفشانها فعال شده است یا حتی بعضی نیز در مناطقی که هوا ابری و باران هم نبوده گزارش دادهاند که شاهد وقوع رعد و برق بودهاند، این در حالی است که صدا و نورهای عجیب همان اشتعال گازهای زلزله بوده که در ثاینه های قبل از وقوع آزاد شده است.
میتوان نورهای زلزله را به دو گروه مختلف طبقه بندی کرد. نور پیش لرزه ای که عموماً چند ثانیه تا چند هفته قبل از زلزله رخ میدهد و عموماً نزدیک به کانون زلزله مشاهده می شود و نور زلزله اصلی که میتواند در نزدیکی کانون زمین لرزه به دلیل تنش ناشی از زلزله، یا در فواصل قابل توجهی از کانون زلزله درگذر امواج لرزهای به ویزه در گذر امواج برشی ایجاد شود.
برخی از مطالعات، نور زلزله را ناشی از یونیزه شدن اکسیژن به آنیونهای اکسیژن در برخی از انواع سنگها (دولومیت، ریولیت) در اثر تنش زیاد قبل و حین زلزله میدانند. پس از یونیزاسیون، یونها از طریق شکافهای سنگ ها به سمت بالا حرکت میکنند. پس از رسیدن به اتمسفر، این یونها میتوانند حفرههای هوا را یونیزه کنند و پلاسمایی تشکیل دهند که نور ساطع کند.برخی از سنگها وقتی در معرض سطوح تنش بالا قرار میگیرند، اکسیژن موجود در آنها را یونیزه میشود.میدانهای الکتریکی شدیدی توسط حرکات زمین ساختی در سنگهای حاوی کوارتز مانند گرانیت به صورت پیزوالکتریک ایجاد می شود.
مطالعات دیگر، نور زلزله را ناشی از اختلال موضعی میدان مغناطیسی زمین ویا یونوسفر در ناحیه اعمال تنش های زمین ساختی میدانند که منجر به اثرات درخشندگی می شود یا تابش یونوسفر در ارتفاعات پایین و با فشار اتمسفر بیشتر و به صورت شفق قطبی ظاهر میشود. نور زلزله به وضوح در تمام رویدادهای زمین لرزه مشخص نبوده و گزارش نشده است.
وزارت کشور مغرب بامداد امروز (یک شنبه) با انتشار بیانیهای، اعلام کرد که طبق جدیدترین آمار غیر نهایی قربانیان زمین لرزه شامگاه جمعه در مرکز این کشور، تاکنون دستکم دو هزار و ۱۲ نفر جان خود را از دست دادند و دو هزار و ۵۹ تن دیگر نیز زخمی شدند که جراحت هزار و ۴۰۴ تن از آنان خطرناک است.
گفتنی است مؤسسه ملی ژئوفیزیک مغرب، ساعت ۲۳:۱۱ شامگاه جمعه به وقت محلی اعلام کرد که یک زمین لرزه به بزرگی ۷ درجه در مقیاس ریشتر، در عمق هشت کیلومتری زمین روی داده که کانون آن منطقه الحوز بوده و چندین شهر از جمله رباط، پایتخت این کشور، کازابلانکا، مراکش، مکناس، فاس، اگادیر و تارودانت را لرزاند.