زلزلهای به بزرگی 6.5 ریشتر برای فرو بردن تهران در بحران کافی است
رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی ایران از وجود حدود 40 هزار کیلومتر گسل در کشور خبر داد و گفت تهران حدود 27 گسل دارد و یک زلزله 6.5 ریشتری میتواند شهر را وارد بحران کند.
علی بیتاللهی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا هشدار داد زلزلههای بالای 6.5 ریشتر تهران را به مرز بحران میرساند.
وی افزود: مهمتر از بزرگی زلزله، شتاب آن است چرا که نیروی زلزله شتاب زلزله تعریف میشود، بنابراین اگر زلزلهای با این بزرگی در محدوده و مرکز شهر تهران رخ دهد، مساله جدی خواهد شد، چرا که ساختمانهای ضعیف، بافت فرسوده، قناتها و فروریزش زمین در میزان تخریب و تلفات اثرگذار خواهند بود.
وی با اشاره به فرسوده و بیکیفیت بودن ساختمانها در بخشهایی از پایتخت گفت: میراثدار ساخت و ساز با کیفیت نیستیم و این ساخت و سازها طی دهههای گذشته بر روی هم انباشته شدهاند و تعداد واحدهایی که عمر بالای 50 سال دارند و اسکلت و مصالح آنها ضعیف هستند به طور قطع ریسک زلزله را در کلانشهر تهران بالا برده است.
بیتاللهی افزود: فقط در بافت فرسوده شهر تهران بیش از یک میلیون و 100 هزار نفر جمعیت ساکن است و حدود 250 هزار پلاک ساختمانی در این محدوده واقع شده است. در بافت فرسوده معابر کمعرض، فرسودگی و قدمت ساختمانها و ریزدانگی بر روی افزایش تلفات زلزله اثرگذار هستند.
به گفته بیتاللهی اگر گسل جنوب ری فعال شود یا گسل شمال تهران و یا گسل نیاوران که در داخل شهر است، فعال شود و زلزله با بزرگی 6.5 ریشتر رخ دهد، با زلزلهای که با فاصله 40 کیلومتری از خارج تهران با همین بزرگی رخ دهد به طور قطع تابآوری شهر تهران در برابر آنها متفاوت خواهد بود.
او در عین حال تصریح کرد احتمال اینکه این زلزله در هسته مرکزی شهر تهران رخ دهد کم است چراکه گسلهای تهران با شعاع 50 تا 100 کیلومتری هم ادامه دارند و برای کسی معلوم نیست که این زلزله کجا رخ دهد و اگر ترس و نگرانی ما جدی و واقع بینانه باشد میتوان جلوی خسارت زلزله را گرفت.