تحولی بیسابقه در نیمکره شمالی: رکورد دما در خشکی و دریا شکست
کارشناسان هواشناسی میگویند هدف بلندمدت محدود کردن افزایش دمای کره زمین به ۱.۵ درجه سانتیگراد دور از دسترس است و کشورهای جهان که ماههاست در زمین و دریا با افزایش دمای بیسابقهای مواجه شدهاند، در تعیین اهداف جاهطلبانهتر ناکام ماندهاند.
سرویس تغییرات آب و هوایی کوپرنیک که با بودجه اتحادیه اروپا فعالیت میکند گزارش داد: نمایندگان کشورهای مختلف جهان در اوایل ماه ژوئن و در آستانه کنفرانس آبوهوای سازمان ملل (کاپ ۲۸) که در ماه نوامبر در امارات برگزار میشود، نشستی را در شهر بن آلمان برگزار کردند.
این نشست در حالی برگزار شد که میانگین دمای هوای سطحی در جهان چندین روز بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از دوران ماقبل صنعت بود.
اگرچه میانگین دما پیش از این از آستانه ۱.۵ درجه سانتیگراد عبور کرده است، اما این اولین بار است که در فصل تابستان، نیمکره شمالی این قدر گرم شده است.
گزارشها نشان میدهد دمای هوا در دریا نیز از رکورد ثبت شده در آوریل و مه فراتر رفته است.
سارا پرکینز کرک پاتریک، دانشمند آب و هوا در دانشگاه نیو ساوت ولز استرالیا میگوید: «زمان در حال اتمام است زیرا تغییر زمان میبرد.»
در هفتههای گذشته دمای ماه ژوئن در پکن پایتخت چین رکورد تاریخ را شکست و موج گرما ایالات متحده را نیز ویران کرده است.
دمای هوا در بخشهایی از آمریکای شمالی ۱۰ درجه سانتیگراد از میانگین فصلی ماه جاری فراتر رفت. دود ناشی از آتشسوزیهای جنگلی، کانادا و سواحل شرقی ایالات متحده را در غبار خطرناکی فرو برد. برآوردها از انتشار کربن به بالاترین حد خود یعنی ۱۶۰ میلیون تن رسیده است.
هند، یکی از مناطقی که بیشترین تاثیر را از تغییرات آب و هوایی میپذیرد، افزایش مرگ و میر ناشی از تداوم افزایش دما را ثبت کرد و اسپانیا، ایران و ویتنام نیز دمای بسیار بالایی را ثبت کردند.
کشورهای حاضر در نشست آبوهوای پاریس در سال ۲۰۱۵ توافق کردند تلاش کنند میانگین بلندمدت افزایش دما را در سطح ۱.۵ درجه سانتیگراد نگه دارند، اما سازمان جهانی هواشناسی در ماه مه پیشبینی کرد که اکنون ۶۶ درصد احتمال دارد که میانگین سالانه حداقل تا سال ۲۰۲۷ از آستانه ۱.۵ درجه سانتیگراد عبور کند.