جزئیات جدید از تولید داروهای سمی در شرکت وابسته به دفتر خامنهای
چند روزی است که گزارشهایی مبنی بر آلودگی محلولهای دیالیز صفاقی تولیدشده در شرکت داروسازی «ثامن» وابسته به آستان قدس رضوی در رسانهها منتشر شده و با دستور پیگیری محمد مخبر، سرپرست ریاستجمهوری ایران، رسمیت پیدا کرده است. اما ماجرای این داروهای مسموم چیست
براساس این گزارشها، محموله آلوده این محلولها از دیماه ۱۴۰۱ تا اردیبهشت ۱۴۰۲ توزیع شده و تعداد زیادی از بیماران دیالیزی کشور را مسموم کرده است.
به گفته رئیس انجمن نفرولوژی، دست کم ۱۰ نفر از بیماران با مصرف این سرمهای آلوده به آلومینیوم جان خود را از دست دادهاند. خبرها حاکی از آن است که تنها در تهران ۳ نفر و در اصفهان ۴ نفر بر اثر مسمومیت با این محلولها فوت کردهاند.
بررسیهای انجام شده نشان میدهد که آلودگی این محلولها ناشی از دو منبع اصلی بوده است. نخست فیلمهای پلاستیکی که توسط شرکت "لفاف خزر" در رشت تولید و به ثامن تحویل داده شده و دیگری ماده شیمیایی "لاکتات سدیم" که ثامن از یک شرکت دیگر خریداری کرده است.
بنا بر اظهارات یکی از متخصصان دیالیز صفاقی، میزان آلودگی این محلولها به آلومینیوم بسیار بالا، یعنی بین ۵ تا ۱۰ برابر حد مجاز بوده است. بیماران مصرف کننده این محلولها با علائمی چون گیجی، منگی، حواس پرتی، درد عضلانی، بیاشتهایی، تشنج و حتی مرگ مواجه شدهاند.
پس از بروز این حادثه، سازمان غذا و دارو نمونههایی از محلولهای ثامن را آزمایش کرد و آلودگی بخشی از آنها را به فلزات سنگین از جمله آلومینیوم تایید کرد. با این حال، تعدادی از نمونهها نیز عاری از آلودگی گزارش شدند.
در پی این ماجرا، محلولهای آلوده از توزیع خارج شده و شرکت ثامن اعلام کرده که محصولات جدید آن پاک و قابل استفاده است. با این وجود، کارشناسان مستقل همچنان نگران آثار طولانی مدت مسمومیت بیماران هستند و خواستار تشدید نظارت وزارت بهداشت و برخورد جدی با مقصران این فاجعه شدهاند.