بحران آبوهوایی افغانستان؛ تعلیق کمکهای مالی و وضعیت اضطراری میلیونها نفر
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) گفت که کمکهای مالی به این کشور برای رسیدگی به بحران تغییرات اقلیمی به حالت تعلیق درآمده است.
همزمان با برگزاری کنفرانس اعضای کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوایی (کاپ ۲۸) در دبی، یوناما خواستار «توجه غیرسیاسی طرفهای ذیربط» به بحران تغییرات اقلیمی در افغانستان شده است.
در بیانیه این نهاد که روز جمعه (۱۰ آذر) منتشر شد، آمده است که بحران اقلیمی همچنان بر زندگی روزمره میلیونها افغان تأثیر میگذارد و صدای این مردم هنوز در مجامع جهانی شنیده نمیشود.
یوناما گفت: «افغانستان همچنان در میان ده کشور اول آسیبپذیر و کم آمادهترین کشورها برای رویارویی با اثرات تغییرات آبوهوایی قرار دارد.»
بیانیه یوناما افزود: «نزدیک به ۲۰ میلیون افغان با سطوح اضطراری یا بحرانی ناامنی غذایی روبرو هستند که ناشی از سومین سال متوالی خشکسالی، فشارهای اقتصادی، و بلایای طبیعی از جمله دو زلزله ویرانگر در دو سال گذشته است.»
در این بیانیه همچنین آمده است: «تغییرات اقلیمی اثرات منفی بر سلامت، بهداشت، فقر، مهاجرت و آوارگی، به ویژه برای آسیب پذیرترین افراد را تشدید میکند.»
تعلیق کمکهای تخصیص یافته به بحران اقلیمی افغانستان
یوناما در ادامه گفت: «در حالی که تلاشهای سازمان ملل متحد و شرکای آن برای کمک به افغانها در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی ادامه دارد اما همچنان تلاشهای کنونی کافی نیست.»
این نهاد افزود: «کمکهای مالی بشردوستانه همچنان رو به کاهش است و تامین مالی مقابله با تغییرات آب و هوا تا حد زیادی به حالت تعلیق درآمده است.»
در بیانیه یوناما همچنین آمده است: «صداهای افغانان هنوز در مجامع جهانی آب و هوا غایب است و مقامات (طالبان) هنوز نتوانستهاند یک سیاست مناسب و حکومتداری مدونی را برای دسترسی به منابع مالی جهانی ایجاد کنند.»
رزا اوتنبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در افغانستان و رئیس یوناما خواستار توجه غیرسیاسی طرفهای ذیربط به بحران تغییرات اقلیمی در افغانستان شده است.
او گفت: «این وضعیت ناپایدار است. یوناما بارها اشاره کرده است که کاهش و سازگاری با تغییرات اقلیمی و ایجاد انعطافپذیری در کشور نمیتواند منتظر بماند. همه طرفهای ذیربط باید بهصورت غیرسیاسی و سازنده به نفع مردم افغانستان روی این موضوع وارد شوند.»
بهگفته او، در حالی که آگاهی از چالشهای جدی تغییرات آب و هوایی در افغانستان در حال افزایش است، اما آگاهی به تنهایی نمیتواند تابآوری با وضعیت را ایجاد کند.
اوتنبایوا افزود: «اکنون زمان گذر از آگاهی به عمل است. این امر مستلزم اقدام جسورانه، جمعی و ملموس، با حمایت مشارکت، تأمین مالی و تلاشهای حاکمیتی، از جمله در مورد تهدیدات آب و هوایی مشترک منطقهای است.»
یوناما در بیانیه خود با تاکید بر اینکه صدای بحران اقلیمی در افغانستان «نمیتواند یک سال دیگر» شنیده نشود، گفت: «باید اطمینان حاصل شود که در یک سال آینده، افغانستان در کاپ ۲۹ غایب نباشد.»