هشدار جدی: ویپینگ اثرات منفی «فوری» بر گردش خون بدن دارد
نویسندگان یک مطالعه جدید هشدار میدهند که ویپینگ تأثیرات منفی «فوری» بر گردش خون بدن دارد، حتی زمانی که نیکوتین در سیگار وجود ندارد.
علیرغم باورهای رایج مبنی بر ایمنتر بودن استعمال دخانیات از طریق ویپینگ نسبت به سیگار کشیدن سنتی، محققان دریافتند که استعمال دخانیات با ویپ تأثیر «قابل توجهی» بر رگهای خونی دارد و همچنین ممکن است میزان اکسیژن دریافتی ریههای بخار را کاهش دهد.
سیستم عروقی بدن از عروقی تشکیل شده که خون و مایع لنفاوی را در سراسر بدن حمل میکنند. سیگارهای الکترونیکی که با نام ویپ نیز شناخته میشوند، حاوی مواد شیمیایی و سموم بسیار کمتری نسبت به دود تنباکو هستند.
در نتیجه، بسیاری از مردم بر این باورند که مضرات آنها نسبت به سیگار کشیدن کمتر است. ویپها همچنین در طیف گستردهای از طعمهای مختلف وجود دارند که باعث محبوبیت آنها در بین جوانان میشود.
اما تحقیقات جدید که هفته آینده در نشست انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی در شیکاگو ارائه خواهد شد، جدیدترین تحقیقی است که نشان میدهد تاثیر منفی بر سلامتی دارد.
دکتر ماریان نابوت، سرپرست این مطالعه، از دانشگاه علوم پزشکی آرکانزاس، لیتل راک، گفت: سیگارهای الکترونیکی مدتهاست به عنوان جایگزین ایمنتر برای سیگار کشیدن معمولی به بازار عرضه شدهاند.
برخی معتقدند که سیگارهای الکترونیکی حاوی هیچ یک از محصولات مضر مانند رادیکالهای آزاد موجود در سیگارهای تنباکوی معمولی نیستند، زیرا هیچ احتراق در آن دخیل نیست.
در حالی که ویپینگ، کاربران را در معرض مواد شیمیایی سمی کمتری نسبت به سیگار قرار میدهد، Nabbout میگوید که همچنان میتواند برای عملکرد عروقی و سلامت کلی مضر باشد.
در این مطالعه که در دانشگاه پنسیلوانیا انجام شد، نابوت و همکارانش به دنبال شناسایی اثرات حاد استعمال سیگار بر عملکرد عروقی و اثرات فوری مصرف سیگار الکترونیکی، با و بدون نیکوتین بودند.
در مجموع ۳۱ سیگاری سالم، بین ۲۱ تا ۴۹ سال، تا به امروز مورد بررسی قرار گرفتند.
طی سه جلسه جداگانه، شرکتکنندگان تحت دو آزمایش MRI، یکی قبل و دیگری بعد از اپیزود سیگار کشیدن/تخمیر کردن قرار گرفتند: سیگار تنباکو، آئروسل سیگار الکترونیکی با نیکوتین و آئروسل سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین.
یک کاف در قسمت بالای ران قرار داده شد تا جریان خون را محدود کند.
پس از تخلیه، سرعت جریان شریان فمورال (معیار سرعت جریان خون در شریان فمورال) و اشباع اکسیژن وریدی (معیار میزان اکسیژن موجود در خون است که پس از اکسیژن رسانی به بافتهای بدن به قلب باز میگردد) ارزیابی شد.
جریان خون در مغز نیز با نوع خاصی از MRI به نام MRI فاز کنتراست اندازهگیری شد.
سپس دادههای سیگاریها و ویپرها با اسکنهای اولیه ۱۰ فرد غیرسیگاری در محدوده سنی ۲۱ تا ۳۳ سال مقایسه شد.
پس از استنشاق هر نوع بخار یا سیگار کشیدن، یافتهها نشان داد که کاهش «معنیداری» در سرعت جریان خون در حالت استراحت در شریان فمورال سطحی، که در امتداد ران قرار دارد و خون اکسیژندار را به کل قسمت پایینی بدن میرساند، وجود دارد.
کاهش در عملکرد عروق پس از استنشاق سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین و به دنبال آن سیگارهای الکترونیکی بدون نیکوتین آشکارتر بود.
کاهش اشباع اکسیژن وریدی نیز در ویپرها وجود داشت، خواه سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین باشند یا نه.
تیم تحقیقاتی کاهش فوری در جذب اکسیژن توسط ریهها پس از ویپینگ را پیشنهاد میکند.
دکتر نابوت گفت: این مطالعه برای برجستهکردن تأثیرات حاد سیگار و استعمال دخانیات بر روی بسیاری از بسترهای عروقی در بدن انسان است.
اگر مصرف حاد سیگار الکترونیکی بتواند تأثیری داشته باشد که بلافاصله در سطح عروق ظاهر شود، میتوان تصور کرد که مصرف مزمن آن میتواند باعث بیماری عروقی شود.
او در صحبت با CNN افزود: «حتی اگر نیکوتین در سیگار الکترونیکی وجود نداشته باشد، ممکن است اجزای دیگری در کار دخیل باشد که ممکن است مضر باشند. به همین دلیل است که فکر میکنم حتی زمانی که آزمودنیها سیگار الکترونیکی مبتنی بر نیکوتین را انتخاب نمیکردند، شاهد این تأثیرات مهم بودیم.»
دکتر نابوت میگوید پیامی که برای عموم مردم میآید این است که اینکار ممکن است بدون آسیب نباشد.
او گفت: در نهایت، ما برای کمک به تنظیم مقررات چنین محصولاتی به نفع سلامت عمومی به علم متکی هستیم. پرهیز از سیگار کشیدن و استعمال دخانیات همیشه توصیه میشود.