شش عامل افزایش بیسابقه دمای هوا در جهان
تغییر اقلیم یکی از مهمترین دلایل افزایش بیسابقه دمای هوا در جهان است، اما تنها علت آن نیست.
اندرو کینگ، مدرس ارشد علوم آب و هوا در دانشگاه ملبورن استرالیا در مقالهای که در وبسایت The Conversation منتشر شده به ۶ دلیل افزایش دما اشاره کرده است:
۱- پدیده ال نینو
یکی از دلایل گرمای استثنایی این است که ما با پدیده بزرگ ال نینو روبرو هستیم که هنوز در حال تشدید است. در طول ال نینو ما شاهد افزایش دمای سطح اقیانوس در بیشتر مناطق گرمسیری اقیانوس آرام هستیم. اثرات ال نینو در بخش هایی از جهان، میانگین دمای جهان را حدود ۰.۱ تا ۰.۲ درجه سانتیگراد افزایش میدهد.
۲- آلودگی کم
آلودگی هوای ناشی از فعالیتهای انسانی باعث خنک شدن سیاره زمین و همچنین جبران مقداری از گرمایش ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای انسان می شود و تلاش هایی برای کاهش این آلودگی صورت گرفته است. از سال ۲۰۲۰ توافق بین المللی برای کاهش انتشار دی اکسید گوگرد در صنعت حمل و نقل جهانی منعقد شده است.
حدس زده میشود که این هوای پاکتر به افزایش دمای اخیر، بهویژه در مناطق گرمتر اقیانوس اطلس شمالی و اقیانوس آرام با ترافیک کشتیرانی بالا کمک کرده است.
این اتفاق احتمالاً به افزایش شدید دمای کره زمین کمک میکند، اما فقط در حدود یک یا چند صدم درجه. تحلیل اخیر نشان میدهد که تأثیر توافق نامه کشتیرانی ۲۰۲۰ پنج صدم درجه سانتیگراد گرمایش تا سال ۲۰۵۰ است.
۳- افزایش فعالیت خورشیدی
در حالی که سطوح پایینتر آلودگی به معنای رسیدن انرژی بیشتر خورشید به سطح زمین است، مقدار انرژی که خورشید ساطع میکند خود متغیر است و چرخههای خورشیدی متفاوتی وجود دارد، اما چرخه ۱۱ ساله بیشترین ارتباط را با آب و هوای امروزی دارد.
خورشید در اواخر سال ۲۰۱۹ بیش از حداقل فعال شد، و این نیز مقدار کمی در افزایش دمای جهانی نقش دارد. به طور کلی، افزایش فعالیت خورشیدی حداکثر تنها صدم درجه در گرمایش جهانی اخیر نقش دارد.
۴- بخار آب حاصل از فوران آتشفشان هونگا تونگا
در ۱۵ ژانویه ۲۰۲۲، آتشفشان زیرآبی هونگا تونگا در اقیانوس آرام جنوبی فوران کرد و مقادیر زیادی بخار آب را به اتمسفر فوقانی فرستاد. بخار آب یک گاز گلخانه ای است، بنابراین افزایش غلظت آن در جو به این ترتیب منجر به تشدید آن می شود. پدیده گرمایش جهانی
اگرچه فوران تقریباً دو سال پیش رخ داده است، اما هنوز هم تأثیر گرمایش جزئی بر روی سیاره دارد، با این حال، همانطور که با کاهش آلودگی و افزایش فعالیت خورشیدی، ما در مورد صدم درجه صحبت می کنیم.
۵- بدشانسی
حتی بدون عواملی مانند ال نینو یا تغییرات قابل توجه در میزان آلودگی نیز از سالی به سال دیگر، شاهد تغییر دمای جهانی هستیم. بخشی از دلیل شدید بودن ماه سپتامبر به احتمال زیاد به این دلیل است که سیستمهای آب و هوایی برای گرم کردن سطح زمین در محل هستند.
هنگامی که سیستمهای فشار بالا دائمی در مناطق خشکی داریم، همانطور که اخیراً در مکانهایی مانند اروپای غربی و استرالیا دیدهایم، شاهد افزایش دمای محلی و شرایط گرمای غیر فصلی هستیم.
از آنجایی که آب برای گرم شدن و حرکت اقیانوسها به انرژی بیشتری نیاز دارد، وقتی سیستمهایی با فشار بالا داریم، واکنش سریع مشابهی را در دمای دریاها مشاهده نمیکنیم.
مکان یابی سیستم های آب و هوایی که بسیاری از مناطق خشکی را گرم می کنند، همراه با گرم شدن مداوم اقیانوس ها، احتمالاً در میانگین دمای جهانی نیز نقش دارند.
۶- تغییر اقلیم
تا کنون بزرگترین عامل ناهنجاری دمای جهانی، تغییرات آب و هوایی ناشی از انسان است و به طور کلی، تأثیر بشر بر آب و هوا گرمایش جهانی حدود ۱.۲ درجه سانتیگراد بوده است.
رکورد بالای انتشار گازهای گلخانهای به این معنی است که ما باید انتظار داشته باشیم که گرمایش جهانی نیز تسریع شود.
در حالی که انتشار گازهای گلخانهای انسانی روند چند دههای را که در دمای سپتامبر مشاهده کردهایم توضیح میدهد، اما واقعاً تفاوت بزرگ بین سپتامبر گذشته و سپتامبر ۲۰۲۳ را توضیح نمیدهد.
بسیاری از تفاوت بین امسال و سال گذشته به دلیل تغییر از لانینیا به ال نینو و قرار دادن سیستم های آب و هوایی مناسب در مکان مناسب در زمان مناسب است.
نتیجه: همانطور که آب و هوای سپتامبر ۲۰۲۳ نشان می دهد، باید با ترکیبی از تغییرات آب و هوا و عوامل دیگر، اقدامات اقلیمی را تسریع کنیم.
این ناهنجاریها ممکن است به نظر بالاتر از سطح ۱.۵ درجه سانتیگراد گرمایش جهانی باشد که در توافقنامه پاریس ذکر شده است، اما این ناهنجاریها در مورد حفظ گرمایش زمین در درازمدت در سطوح پایین بهجای ماههای جداگانه گرما است.
اما شاهد آشکارتر شدن اثرات تغییرات آب و هوایی هستیم و آسیبپذیرترین گروهها بیشترین تأثیرات را متحمل میشوند. از آنجایی که ثروتمندترین کشورها همچنان بیشترین میزان گازهای گلخانهای را منتشر میکنند، بشریت باید برای تسریع مسیر به صفر خالص تلاش کند تا از رکوردشکنی دما جلوگیری کند.