بلای جان دختران افغانستان؛ ازدواجهای اجباری زیر حکم طالبان
ازدواج اجباری دختران در سنین پایین از دیرباز در افغانستان رواج داشته است، اما پس از تسلط دوباره طالبان بر این کشور و اعمال محدودیتها علیه دختران، به ویژه ممنوعیت تحصیل آنها، ازدواج اجباری این دختران افزایش یافته است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد که روز شنبه (۵ خرداد) منتشر شد، تخمین زده شد که ازدواج اجباری در میان دختران زیر سن قانونی در افغانستان ۲۵ درصد افزایش خواهد یافت.
اما چرا؟بر اساس گزارش دفتر بخش زنان سازمان ملل متحد در افغانستان، محدودیتهای مداوم طالبان بر زنان و دختران، به ویژه ممنوعیت تحصیل دختران، باعث افزایش ۲۵ درصدی ازدواج اجباری در میان کودکان زیر سن قانونی در این کشور خواهد بود.
در این گزارش همچنین آمده است: «افغانستان تنها کشور جهان است که در آن آموزش دختران بالاتر از مقطع ششم، بهعنوان یک سیاست ممنوع شده است و زنان به همان دلیل نمیتوانند به دانشگاه بروند.»
پیشبینی آمار فرزندآوری زودهنگام و مرگومیر مادران
این سازمان در این گزارش همچنین پیشبینی کرده است که با تداوم ممنوعیت آموزش دختران، «فرزندآوری زودهنگام» در میان دختران نوجوان، «۴۵ درصد» و «مرگومیر مادران» میان زنان و دختران افغانستان «۵۰ درصد» افزایش خواهد یافت.
محدودیتهایی که طالبان علیه زنان و دختران افغانستان وضع کرد و تاثیر این محدودیتها بر آنها
این سازمان در گزارش خود نوشت: «طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، بیش از ۵۰ فرمان علیه زنان صادر کردهاند که تاکنون هیچ کدام آنها لغو نشده است.»
به گفته این سازمان محدودیتها و ممنوعیتها بر حقوق زنان، تأثیرات گسترده بر زندگیشان داشته است و «۸۲ درصد» از زنان وضعیت سلامت روان خود را «بد» توصیف کردهاند.
گفتنی است که منع دختران محصل در دوره دبیرستان از رفتن به مدرسه، بستن حمامهای عمومی، منع رانندگان از سوار کردن زنان بدون محرم، منع پزشکان مرد از درمان زنان، خانهنشین کردن کارمندان زن ادارههای دولتی، ممنوعیت ورزش برای زنان، حذف وزارت زنان و اجباری شدن حجاب و غیره.. از جمله محدودیتهایی هستند که طالبان علیه زنان افغانستان وضع کرده است.
زنان و دختران افغانستان چه میخواهند؟
سازمان ملل متحد می گوید که زنان و دختران افغانستان از جامعه جهانی میخواهند که بر وضعیت افغانستان تمرکز کنند و حقوق زنان، از جمله حق تحصیل، کار و مشارکت در تصمیمگیریهای عمومی را بازگردانند.
آنها همچنین از جامعه جهانی میخواهند که بهطور مداوم از نمایندگی آنها در سطح بینالمللی اطمینان حاصل کنند؛ به گفته آنها، طالبان نمیتواند نماینده هیچ یک از زنان افغانستان باشد.
علاوه بر این، زنان افغانستان از جامعه جهانی میخواهند که بدون لغو تمام محدودیتها علیه زنان، طالبان را به رسمیت نشناسند.