افغانستان به فکر یافتن راه گریزی برای فروپاشی اقتصادی ناشی از تنش بین هند و پاکستان

با بالاگرفتن تنش میان هند و پاکستان و مسدود شدن بندر واگه به روی صادرات افغانستان، کارشناسان امور اقتصادی برای جلوگیری از فروپاشی اقتصاد افغانستان و پیامدهای منفی این تنش و یا تنشهای مشابه پیشنهاداتی را ارائه میدهند.
عبدالنصیر رشتیا یکی از آگاهان اقتصادی است که در گفتگویی که روز یکشنبه با ایرنا داشته نگاهی به وضعیت این روزهای اقتصاد افغانستان و راههای برونرفت از شرایط نامساعد داشته و راههای گریز اقتصاد افغانستان از آسیبهای تنش میان هند و پاکستان را مورد بررسی قرار داده است.
رشتیا با اشاره میزان وابستگی اقتصاد افغانستان به بازارهای هند و پاکستان و تشابه بازارهای این کشورها عنوان کرد: با آغاز جنگ میان هند و پاکستان ۱۵۰ کانتینر کالای تجار افغانی مانند میوه خشک و دیگر اقلام صادراتی در بندر واگه متوقف شده است که بدون شک تاثیرات بسیار منفی را بر روی تجارت افغانستان داشته و صادرات این کشور را کاهش داده و منجر به متضرر شدن تاجران افغان میشود.
وی با بیان اینکه مشکلات مرزی در سالیان متمادی از سوی پاکستان ایجاد شده و هیچ بیمهای برای جبران خسارت و حمایت از تاجران افغان وجود ندارد، از بندر چابهار به عنوان مسیری امن و جایگزین برای صادرات کالاهای تجار افغان به دیگر بازارها یاد کرد.
وی افزود: کالاهای داخلی افغانستان با معیارها و استانداردهای صادراتی جهانی هنوز عیار نشده، به این دلیل بیشتر وابسته به پاکستان و هندوستان است. چراکه بازار این کشورها بسیار شبیه به هم هستند.
این آگاه امور اقتصادی پیشنهاد کرد که افغانستان اول باید در داخل کشور خود به ایجاد سردخانهها اقدام کند. دوم معیارها و استاندردهای صادراتی جهانی را مراعات و در قدم سوم بازارهای جدید را برای اقلام صادراتی از مسیرهای چهابهار و آسیای مرکزی که بهترین مسیرهای جایگزین است انتخاب نماید. این گزینههای امن برای جلوگیری از فروپاشی اقتصاد افغانستان است.